Advertentie
    Janneke van Geertruy Hebban Recensent

Project Hail Mary is het nieuwste boek van Andy Weir die al eerder de bestseller status bereikte met zijn boeken Mars en Artemis. Andy Weir is naast auteur in het dagelijks leven computerprogrammeur met een grote passie voor wetenschap en ruimtevaart wat duidelijk tot uiting komt in zijn boeken.

Ver weg van de Aarde wordt Ryland Grace, van origine een geliefde leraar natuurkunde op een middelbare school wakker op een ruimteschip. Hij heeft een flinke poos in coma gelegen en herinnert zich niet hoe hij op het ruimteschip terecht is gekomen. Wanneer hij aangesterkt is en op ontdekkingstocht gaat ontdekt hij dat zijn collega's de coma niet hebben overleefd en dat het schip waarop hij leeft de Hail Mary heet en wanneer zijn herinneringen terugkomen beseft hij zich dat hij ten dode is opgeschreven tijdens zijn missie om de Aarde te redden.

De opening van het boek trekt je meteen naar binnen. Net als Ryland raakt ook de lezer geprikkeld door het gebrek aan herinneringen en leef je mee met elke herinnering die Rylands geheugen weer terugbrengt. Door het gebruik van flashbacks om de herinneringen terug te brengen springt het verhaal ook tussen locaties: je blijft niet alleen op de Hail Mary maar je komt ook op vliegdekschepen en in diverse laboratoria.

Weir strooit in het boek regelmatig met wetenschap, onderzoek en technische aspecten van de ruimtevaart. Doordat hij dit op een zeer begrijpelijke manier weet te verwoorden zodat het past in de toegankelijke schrijfstijl van Project Hail Mary voegt het daadwerkelijk wat toe aan het verhaal in plaats van dat het er afbreuk aan doet. Zonder deze toevoegingen was het verhaal niet zo compleet geweest als dat het uiteindelijk geworden is.

De belangrijkste hoofdpersonages, Ryland en Rocky zijn tot in de details goed uitgewerkt. Weir geeft voldoende aandacht aan hun achtergrond en communicatie waardoor je begrip hebt voor hun handelingen, situatie en ze langzaam een plekje in de harten van de lezers veroveren.

De bijpersonages zijn ook allen sterk uitgewerkt. Je komt ze vooral tegen in de flashbacks waarin ze bijdragen aan het uiteindelijke doel van Project Hail Mary: het redden van de mensheid. Ze blijven iets meer aan de oppervlakte dan de hoofdpersonages en vooral hun eigen motivaties om aan het project deel te nemen zijn duidelijk. De balans tussen deze personages in de flashbacks enerzijds en Ryland en Rocky in de ruimte anderzijds is sterk uitgewerkt en maakt het verhaal compleet.

Het meest interessante is nog wel de interactie tussen Ryland en Rocky en de vindingrijkheid die hierbij komt kijken. Dit is origineel bedacht en uitgewerkt door Weir en heeft een enorme meerwaarde voor het verhaal en de keuzes die op basis hiervan gemaakt worden en laat zien dat vriendschap op onverwachtse plekken kan ontstaan.

Net als Mars is Project Hail Mary bij uitstek geschikt voor het witte doek. De dilemma's, de ethiek, maar zeker ook de personages maakt Project Hail Mary een boek om nooit te vergeten!

Reacties op: Astrofagen, Taumoben, de mens, Eridianen en een zelfmoordmissie

65
Project Hail Mary - Andy Weir
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken