Meer dan 6,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Knappe ontknoping

Janny De Heer 02 maart 2022
Hila Blum Het bezoek

Hila Blum (1969) is geboren in Jeruzalem. Als jong meisje woonde ze enige jaren op Hawaï en als twintiger verbleef ze langere tijd in grote steden als Parijs en New York en ook weer in Israël. Waarschijnlijk bracht haar werk als journaliste haar naar het buitenland. Voordat ze zich waagde aan een boek schreef ze vele artikelen, columns en recenseerde boeken. Ze werkt als uitgever bij een van de grootste uitgeverijen in Jeruzalem en redigeert boeken van zeer bekende auteurs. Het bezoek (2011) is haar debuut.
Ze neemt haar tijd voor de ontknoping maar dan heb je ook wat. De personages zijn Nilly getrouwd met Natty, die uit een eerdere relatie een dochter heeft, Jedida, en samen hebben ze dochter Asia. Ruim vierhonderdveertig bladzijden met anekdotes van een huwelijk, de opvoeding, familierelaties, trouw en ontrouw. Herkenbaar, zeker! Wie heeft nooit meegemaakt dat een kleine in een winkel een grote keel opzet om wat het wel of niet wil. De complexiteit van een gecombineerd gezin, tegenwoordig ook wel bonuskinderen genoemd, waarin geluk veroveren en behouden niet zonder slag of stoot gaat. Kortom zeurende dochters, jengelende kinderen, echtelijke ruzies in talloze flashbacks. Zijn ze allemaal nodig voor het verhaal? De rode draad, het plot? Het zijn wel erg veel zijpaden.
Naast het verhaal volgen we als lezer de nieuwsberichten over een vermist kind. Nilly is een bezorgde moeder en deze berichten, net nu haar dochter uit logeren is bij haar zus, die ze toch al niet zo erg de zorg toevertrouwd, vergroten haar zorgen om het welzijn van haar kind enorm. Telkens wanneer ze belt slaapt de kleine of is niet aanwezig, wanneer ze gebeld wordt is Nilly niet thuis, terugbellen hoeft niet want de batterij is leeg laat haar zus weten.
Nu heeft Nilly meerdere redenen om bezorgd te zijn. Als kind verdwijnt haar zusje zomaar uit de tuin en in haar gezin heerst de spanning rondom de schuldvraag van een val uit het raam die Asia maakte.
Het Bezoek is een dynamische familiekroniek, mondjesmaat komen de details en voorvallen naar boven die het gebeuren terugbrengen tot de meest essentiële vraag: waarom zijn deze twee mensen bij elkaar? De lezer beseft dat dit huwelijk het einde nadert door alle voorvallen en achterdocht. Van Dida’s onthulling dat ze Natty in een innige omstrengeling met een andere vrouw heeft gezien, had ik meer verwacht. Is het de fantasie van een tiener die die haar stiefmoeder wil lozen, of heeft ze echt vanuit een rijdende bus haar vader gezien? Daar komt geen antwoord op maar vanaf dat moment voel je aan: het aanstaande bezoek zal confronterend zijn. Tijdens een romantisch verblijf in Parijs blijkt Natty zijn portemonnee niet in de zak te hebben. Alles zit daar blijkbaar in, behalve geld ook de tickets en de paspoorten. Natty vertrouwt hotelkluizen niet. Paniek! Ze hebben ongegeneerd uitgebreid gegeten en dure wijn gedronken. Het kon niet op!
Al die tijd blijken ze geobserveerd te zijn door het koppel vlakbij hun tafel. Zonder tegenwerpingen te accepteren lost de onbekende heer hun problemen op. Hij betaalt de rekening, spoort de portemonnee op, zorgt, wel op laatste nippertje om de spanning op te bouwen, dat ze op tijd met tickets en paspoorten op het vliegveld zijn. Als ze even met z’n tweeën op de stoep staan laat hij Nilly weten: ‘ die man is niks voor jou.’ Ze hebben pas verkering dus Nilly wil niets horen van de waarschuwing van een onbekende maar nu hij hun negen jaar later wil ontmoeten, heeft ze allang ingezien dat hij toentertijd gelijk heeft gehad. Dit besef ontneemt Nilly haar spontaniteit om na zovele jaren uit te zien naar een ontmoeting, want net als toen zal ze hem uiteraard zijn gelijk niet gunnen.
Maar wat de heer Duclos hun te bekennen heeft is een totaal onverwachte ontknoping. Geniaal einde na een af en toe moeizaam lopend begin.


Reageer op deze recensie

Meer recensies van Janny De Heer