Een mooi en ontroerend verhaal over familie, vriendschap en vertrouwen!

Je@net 14 juli 2025
De Ierse sleutel – Daisy O’Shea

Jaren geleden gaf de oma van Grace haar kleindochter de sleutel van haar Ierse cottage, voor als Grace ooit een veilige haven nodig zou hebben. Nu is dat moment gekomen en denkt ze eindelijk een thuis voor haar en haar dochter Olivia te hebben gevonden. Maar het uit elkaar vallende huisje lijkt in niets op de nieuwe start die ze zich had voorgesteld. Ze zoekt hulp bij timmerman Sean, die haar ondanks alles aan het lachen kan maken.
De vondst van een hartverscheurende brief zet haar leven op zijn kop. De waarheid over haar grootmoeders plotselinge vertrek uit Ierland stelt Grace voor de vraag: moet ze het verleden haar toekomst laten bepalen?

Door de vlotte en levendige schrijfstijl leest het verhaal erg prettig. De mooie, ruige natuur van Ierland had wat mij betreft zelfs nog wat meer beschreven mogen worden. Al lezend kom je ook veel te weten over de geschiedenis van Ierland, dit is op een fijne manier verweven in het verhaal.

Je leest het verhaal vanuit wisselend perspectief. Het verhaal van Grace dat zich afspeelt in het heden, ik denk begin jaren 80. En het verhaal van Noel en Caitlin in het verleden, 1930-1932. Bovenaan elk hoofdstuk wordt aangegeven om wie het gaat, soms ook met een jaartal.

Grace hoopt een veilige haven te vinden in het huisje van haar grootmoeder in Ierland. De vervallen staat van het huisje zorgt al meteen voor nog meer zorgen en die heeft ze eigenlijk al genoeg. Gelukkig krijgt ze hulp van de inwoners van Roone Bay, waaronder Sean de sympathieke timmerman en de bejaarde Noel O’Donovan die haar zelfs een baan aanbiedt. Grace en Olivia bloeien op, maar met de komst van stiefzoon Arthur komen er ook nieuwe problemen. Heeft Grace inmiddels voldoende moed en vertrouwen om deze problemen het hoofd te bieden?

De personages zijn mooi uitgewerkt en vooral Grace en Noel leer je dan ook erg goed kennen.
Je leeft mee met hun zorgen en verdriet en dat zorgde ervoor dat ik het hele boek door erg geboeid bleef. Grace maakt een sterke ontwikkeling door. Heel langzaam laat ze de angst en onzekerheid die haar huwelijk met zich mee bracht achter zich en krijgt ze meer zelfvertrouwen.

Dit verhaal heeft eigenlijk alles; romantiek, drama en spanning. Ik hou ervan! De Ierse sleutel is een mooi en ontroerend verhaal over familie, vriendschap en vertrouwen.

4 ★

Bedankt HarperCollins voor dit recensie-exemplaar in ruil voor mijn eerlijke mening.

Meer recensies van Je@net