Eiland van bedrog

Johanna Lime Johanna Lime
29 mrt 2023

Eiland van bedrog is het middelste deel van drie boeken die samen de Deltora 2 reeks vormen. Hiervoor las ik twee delen van de eerste Deltora serie van acht boeken over De macht van de zeven stenen.
De twee series bestaan uit de volgende boeken:
Deltora: 1. Het Zwijgbos; 2. Het Tranenmeer; 3. De Rattenstad (gelezen); 4. De Zandval (gelezen); 5. De Drakenberg; 6. De Doolhof; 7. Het Glazen paleis; 8. Terug naar Del.
Deltora 2: 1. Grot van de Angst; 2. Eiland van Bedrog (gelelen); 3. De Schaduwlanden.

Voor in het boek Eiland van Bedrog staat in het kort waar deel 1 Grot van de Angst over ging. De drie bekende personages uit de eerste serie worden ook in deze tweede serie weer gevolgd. Ze zijn in een gebied afgedaald dat zich onder Deltora bevindt en dat bestaat uit water met eilanden van de Pluimen, de Aurane en het eiland Keras. (De Pirraanse Eilanden). Bij het eerste eiland heeft Jord, die intussen de koning van Deltora is geworden (ik denk aan het eind van de Deltora serie van acht), het mondstuk van de Pirranfluit gekregen. Als de fluit compleet is, is hij van plan om de Schaduwheer aan te gaan vallen en de slaven te bevrijden. Maar zover is het nog niet. In dit boek volgt een gevaarlijk avontuur langs drie “eilanden” die alle drie bij de Auranen horen. Op het eerste eilandje leeft een gevaarlijke soort maden, die hen bijna fataal worden. Als ze dat gebied ontvluchten, komen ze bij een heel vreemd drijvend eiland aan dat bewoond is. Daar komen ze erachter hoe moeilijk het zal worden om het middelste deel van de Pirranfluit te krijgen. Het eiland waar het tweede deel van de fluit zich op bevind is een grote illusie. Als ze erheen gaan, komen ze voor gevaarlijke vijanden te staan in de vorm van spinnen. Er volgt een heel spannend avontuur waarbij de Auranen van het drijvende eiland hen helpen (of bedriegen ze Jord, Barda en Jasmine nu juist?)
Behalve dat het verhaal verteld wordt vanuit de drie bekenden personages, loopt er een andere verhaallijn door het boek heen, dat gaat over de achterblijvers in het paleis. In Del krijgt men te maken met mensen die onder invloed staan van de Schaduwheer. Ook in het paleis waar op Jords terugkomst wordt gewacht, is moeilijk te onderscheiden wie men kan vertrouwen en wie niet.
Hoewel ik van serie 1 maar twee boeken gelezen heb (maar ook de verhalen van Deltora gingen over de zeven stenen), kan ik het verhaal uit serie 2 nog goed volgen. De terugblik op het eerste boek van serie 2 helpt daar wel bij, evenals een klein kaartje van de route die de helden van het verhaal nemen. Achterin het boek staat ook al een voorproefje van het begin van deel 3, waar de reizigers naar Keras vertrekken.
Net als bij de eerder gelezen boeken spelen op de achtergrond persoonlijke vragen een rol, vragen waar de personages mee worstelen en die voor een dynamiek tussen de hoofdpersonages zorgen. De opbouw van het verhaal is grofweg in drie delen, zoals dat bij veel boeken werkt. De problemen winnen steeds aan moeilijkheid en de rustpunten tussendoor roepen steeds weer nieuwe vragen op. Dit boek zit goed in elkaar en ik kan me voorstellen dat het voor kinderen van 10 tot 14 jaar geweldige avonturenverhalen zijn. Als ze er geweest zouden zijn toen ik zelf zo oud was, zou ik ze allemaal graag hebben willen lezen. Het is geweldige fantasy en je kunt je goed identificeren met de personages, die telkens weer spannende avonturen beleven.

Meer recensies van Johanna Lime