Mooi verhaal met verrassende plot
Een sterk verhaal over volwassen worden, liefde en vriendschap. Het speelt zich af tussen twee “werelden”: die van het hier en nu waarin Hasse voor arts studeert en bij haar hospita woont terwijl haar ouders in buitenland werken voor Artsen zonder Grenzen en die van Hasse’s hospita Ludwina, een oude vrouw die in coma raakte en nu probeert te tijdreizen om haar fout in het verleden goed te maken opdat ze alsnog haar leven kan overdoen met haar geliefde, levend.
Hasse wordt in dit verleden meegesleurd. Hierdoor leert de lezer met haar over de Vietnam oorlog, een zwarte bladzijde in de geschiedenis. Hasse zelf doet er zo plots al vervroegd de job van haar ouders, maar met gevaar op eigen leven. Steeds meer vrienden en familie mengen zich in de gebeurtenissen in het verleden in Vietnam, zwevend tussen de twee “werelden”. Zal hun liefde voor elkaar hen redden en krijgen ze ook hun discussies onderling opgelost?
Een mooi en sterk verhaal met erg verassende plot hoewel het iets trager op gang komt. Deel twee in het boek neemt wel een aanzienlijk steviger tempo. Het wordt spannend en erg moeilijk om het boek nog weg te leggen. Je wilt weten hoe het afloopt en het leest nu als een trein. Meermaals denk je als lezer te kunnen raden in de laatste 20 bladzijden hoe het afloopt, en toch is Gerda je steeds een stap voor. Toch een ontroerende mooie plot op het einde.
Het boek is zeker een aanrader. Moeilijke woorden worden ook goed uitgelegd onderaan de bladzijde. Maar omwille van de gruwel van de Vietnam oorlog zou ik er persoonlijk 16+ opplakken ipv 14+. Ondanks de personages erg volwassen kunnen overkomen, maar dat is naar mijn mening door wat ze meemaken en door in wat voor gezinnen ze opgroeien, denk ik wel dat we het inderdaad YA mogen noemen, zij het wel een zwaar YA-verhaal dat even aan je blijft plakken hoe mooi ook.