Als een stoomlocomotief

Joyce 08 mei 2025
Wat een pil is dit boek! Het verhaal telt in het Nederlands ruim 600 pagina’s! Maar laat je door dit aantal bladzijden zeker niet ontmoedigen, want het leest echt super snel weg. Het verhaal, dat volgens de sticker op de voorkant ‘De meest geprezen thriller van het jaar is’, bestrijkt een periode van 1975 tot en met 2001. Deze 26 jaar zijn opgedeeld in gedeeltes die een bepaalde levensfase van de hoofdpersonen Saint en ‘Patch’(Joseph) beschrijven terwijl ze een jarenlange zoektocht volbrengen.

Want dat is eigenlijk waar het verhaal grotendeels om draait. Patch wordt vrij in het begin ontvoerd en gevangen gehouden in het donker. Zijn enige metgezel is Grace die hem over allerlei dingen vertelt. Als hij uiteindelijk ontsnapt, is er nergens een spoor van Grace en vraagt de buitenwereld zich af of zij wel echt bestaan heeft. De zoektocht van Patch naar Grace boeide mij vanaf het begin, want ik dacht zeker dat ze bestond.
Saint, die vanaf jongs af aan verliefd is op Patch, zoekt uiteindelijk als politieagente naar de ontvoerders van Patch (en mogelijk Grace). Omdat het verhaal voornamelijk vanuit haar perspectief wordt beschreven, voel je al snel als lezer met haar mee.

Dit boek is voor mij een mix tussen een roman en een thriller. De schrijfstijl is redelijk uitvoerig, maar de hoofdstukken daarentegen zijn juist heel kort. Het boek telt zo’n 261 hoofdstukken. Dit was even wennen, maar elk nieuw hoofdstuk is weer een bepaalde wending in het verhaal en daardoor begrijp ik de keuze van de auteur wel.

Ik vond het een geweldig boek, wat me zeker heeft geboeid!

Meer recensies van Joyce