Het geheim van Beukensteyn
Daan en Floor zijn nieuwsgierig naar kasteel Beukensteyn door de verhalen van hun oma. Wanneer ze het kasteel willen bezoeken heeft baron Freek van Grinckel eigenlijk geen tijd voor Daan en Floor. Hij heeft een afspraak en vraagt de kinderen terug te komen wanneer de auto weg is. Daan en Floor wachten daarop en zien dan opeens dat het kasteel van buiten groter lijkt. Ook is er opeens een rare tuin en een bijzondere toren met een vlag.
De kinderen gaan terug naar het kasteel. Baron Freek heeft een projectontwikkelaar op bezoek die het kasteel aan het bekijken is. Wanneer hij van de kinderen hoort wat ze gezien hebben, vraagt hij hen even met hem en de ontwikkelaars mee te lopen. De ontwikkelaar wil het slot veranderen, een lift plaatsen en muren verwijderen. Terwijl ze rondlopen zien ze dat een schilderij beweegt, een kastje verschuift en een kleed verplaatst. Spookt het in het slot?
Een fantasievol verhaal waarin de personen op schilderijen doorleven in een bijzonder stukje van het kasteel, dat alleen maar zichtbaar is wanneer de zon op een bepaalde manier schijnt. Samen met deze personen proberen Daan, Floor en baron Freek een plan te verzinnen om het kasteel te behouden. In het boek zijn illustraties gemaakt door Geert Gratama gecombineerd met schilderijen en meubels uit het Rijksmuseum in Amsterdam. Bijzonder is ook dat dit verhaal van de overleden Hanna Kraan is voltooid door theatermaker Henrike van Engelenburg.
Een boek dat gewoon lekker wegleest. Verwacht geen WOW-factor, maar gewoon fijn leesplezier. Het formaat van het boek is wel enigszins bijzonder. Van mij zou het iets meer de maten van een 'gewoon' kinderboek mogen hebben.