Spreekt Hope de waarheid?

judithblogtsolo 22 juli 2025
Ben je op zoek naar een boek met een spannend mysterie vol vraagtekens? Dan is 'Vind mij' van Alafair Burke misschien wel precies wat je zoekt.

Deze thriller van Xander Uitgevers draait om de bijzondere band tussen advocate Lindsay Kelly en de vrouw die zichzelf Hope Miller noemt. Vijftien jaar geleden werd Hope bewusteloos en zonder enige herinnering uit een autowrak gehaald. Omdat niemand wist wie ze was - en zijzelf dus ook niet - besloot ze dat moment aan te grijpen voor een compleet nieuwe start. Ze nam de naam 'Hope Miller' aan en bouwde, onder de beschermende vleugels van Lindsay, een nieuw bestaan op. Maar nu wil ze alles achter zich laten. Waarom? Om zichzelf beter te leren kennen, zonder Lindsay aan haar zijde.

De vraag is alleen: is dat wel zo’n goed idee? Hope herinnert zich immers niets van haar verleden, maar anderen misschien wel. En dat blijkt al snel. Als Lindsay namelijk na een week radiostilte contact probeert te zoeken met Hope, krijgt ze geen enkele reactie. En wanneer er vervolgens een druppel bloed wordt gevonden op de plek waar Hope het laatst gezien is, slaan alle alarmbellen af. Is Hope in gevaar? Of koos ze er zélf voor om te verdwijnen? En hoe betrouwbaar is haar geheugen eigenlijk?

'Vind mij' - Alafair Burke
Ik zou je nu nog veel meer kunnen vertellen over 'Vind mij', maar dan zou ik het leesplezier alleen maar verpesten. Wat ik wél kan delen, is dat deze thriller al een tijdje in mijn kast stond te wachten. op het moment dat ik 'm zou oppakken. Waarom ik ‘m niet eerder oppakte? Geen idee. De voortekenen waren goed: ik las eerder al boeken van Alafair Burke (vooral die ze schreef met Mary Higgins Clark) en die verslond ik stuk voor stuk, vooral omdat ze spannend en meeslepend waren en meer eigenschappen hadden die ervoor zorgde dat ik ze zo uit had.

Dat laatste geldt ook zeker voor dit boek. Want of je nou wil of niet: je wordt als lezer vanzelf meegesleurd in het mysterie rondom Hope. Je twijfelt aan alles. Heeft ze écht geen herinneringen? Of is ze misschien toch niet zo onschuldig als ze lijkt? En wat is precies de rol van Lindsay? Je voelt aan alles dat er iets niet klopt, maar wat? Daar weet Alafair Burke slim mee te spelen. Ze bouwt haar verhaal rustig op en neemt je stap voor stap mee in het mysterie. Dankzij haar toegankelijke schrijfstijl leest het boek dan ook vrijwel vanaf de start heerlijk weg.

Toch is er ook een kleine kanttekening. Het begin voelde voor mij vrij overweldigend. Er worden in korte tijd veel personages geïntroduceerd, met daarbij ook de nodige flashbacks. Het kostte mij dan ook even moeite om iedereen uit elkaar te houden. Wie is wie? Wie kent wie? En wie kun je eigenlijk vertrouwen? Op sommige momenten duizelde het me gewoon een beetje.

Wat het extra lastig maakt, is dat elk hoofdstuk vanuit een ander personage wordt verteld zonder duidelijke aanduiding. Soms lees je vanuit Lindsay, dan weer vanuit Ellie Hatcher (die voor sommige lezers bekend zal zijn), en soms vanuit een compleet ander perspectief. Een simpele naam boven elk hoofdstuk had echt geholpen om beter de draad vast te houden. Maar dat betekent gelukkig niet dat ik er echt niets van heb begrepen. Uiteindelijk las ik dit boek alsnog met een voldaan gevoel uit.

Conclusie
Zoek je dus nog een mysterieuze en goed opgebouwde thriller? Dan zal ik je zeker aanraden om 'Vind mij' van Alafair Burke een kans te geven. Want ondanks de verwarring rondom de karakters en flashbacks is dit alsnog een spannend opgebouwde thriller met genoeg twists die zelfs de doorgewinterde thrillerfans kan verrassen. Als je eenmaal doorhebt hoe de verhoudingen liggen, leest het als een trein. Dus, laat je vooral niet afschrikken door de wirwar aan personages en perspectieven.

Meer recensies van judithblogtsolo

Asfalt is een verhaal over twee reizen die naar één bestemming leiden. Overgeleverd aan de gratie van de onbekenden die hen een lift geven, maken vier jongeren een tocht die hun leven voorgoed zal veranderen.