Een sprookje uit zeven pakjes.

Jufelsie 30 november 2023
Hans Christian Andersen schreef het sprookje De sneeuwkoningin. Bette Westera vertelt dit sprookje opnieuw en neemt ons mee naar het Hoge Noorden, naar Zweden.
Het verhaal begint op de boerderij waar twee kinderen wachten op de eerste sneeuw. Zodra deze is gevallen, komen er zeven pakjes van de zolder. In ieder pakje zit een doos, in iedere doos een voorwerp en bij ieder voorwerp hoort een verhaal. Zeven weken lang, horen de kinderen op zaterdagavond een verhaal. Het is een prachtig avontuur waarin de kinderen zelf een hoofdrol in spelen.
Op een dag gaan de vrienden Janna en Arne water halen. Arne krijgt iets in zijn oog waardoor hij betoverd wordt. Vanaf dat moment is hij heel onaardig en wreed. De Sneeuwkoningin heeft Arne in haar macht. Wanneer het zomer is denkt Janna aan haar vriend. In het rijk van de Sneeuwkoningin is het winter, Arne zal het koud hebben. Janne besluit hem zijn rode deken te gaan brengen. Het wordt een tocht met hindernissen en bizarre ontmoetingen. Lukt het Janne Arne te bevrijden uit de macht van de Sneeuwkoningin?
Wow, wat een prachtig verhaal heeft bette Westera geschreven. Vanaf het begin wordt je nieuwsgierig naar de verhalen die bij de pakjes horen. Het eerste verhaal is een mooie inleiding en zorgt al voor de nodige spanning. Zodra iemand iets van de toverspiegel aanraakt of inademt verandert zijn karakter en zien we alleen de slechte kanten. Vervolgens gaan we met Janne mee op avontuur. We zien haar moed, doorzettingsvermogen en ontdekken haar liefde voor Arne. Bette houdt de spanning erin door de verschillende ontmoetingen. Elke keer komt Janne voor een uitdaging te staan. Het eind is mooi en alles komt goed. Sprookjes zijn magisch en nemen ons mee naar een andere wereld. Bijzonder is het tijdsbesef. Hoeveel jaren zijn er voorbij gegaan? Elk jaar komen immers de pakjes van de zolder.
Aida de Jong heeft de illustraties bij het verhaal getekend. De omslag is al indrukwekkend. Janna zittend op een rendier met op de achtergrond het kasteel van de Sneeuwkoningin. Elke illustratie is sfeervol. We ontdekken de voorwerpen, die uit elkaar pakje tevoorschijn komen en een rol spelen in het verhaal. De toverspiegel, de rode roos, de deken, de slee, de degen, de muts en de ijssplinter komen in een fijn kader mooi tot hun recht. Elke tekening trekt de aandacht en sluit aan bij het verhaal.
De sneeuwkoningin een boek om lekker bij de open haard voor te lezen. Ieder kind zal ademloos luisteren en verlangend kijken naar het volgende voorwerp.

Meer recensies van Jufelsie