Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Leesplezier met Billy en zijn vrienden Pierke en Trijntje

Jufelsie 26 mei 2024
Billy de hamster heeft twee trouwe vrienden: Pierke, de regenworm en Trijntje, een muis. Samen hebben ze al heel wat avonturen beleefd, die we mee maken in diverse prentenboeken, geschreven door Catharina Valckx. Catharina heeft nu enkele avonturen herschreven voor beginnende lezers en deze gebundeld in Het wilde leven van Billy de Hamster.
In Het wilde leven van Billy de Hamster ontdekken we vier verhalen. In het eerste verhaal ‘Poten omhoog’ lezen we hoe Billy oefent om boef te worden. Met een pistool en een zware stem moet dat toch lukken. Terwijl Billy denkt dat het makkelijk gaat, leert hij twee nieuwe vrienden kennen: Pierke en Trijnte. Maar dan zien ze een vos aankomen…
In het tweede verhaal ‘Billy en de bizon’ mag Billy gaan oefenen met een lasso. Een goede cowboy kan elk dier vangen. Een bizon wordt voor Billy een uitdaging. Vangt hij een bizon, dan eet zijn vader zijn hoed op!
‘Billy zoekt de schat’ is de titel van het derde verhaal. Billy heeft een schatkaart gevonden. Deze blijkt van zijn opa te zijn. Niemand begrijpt de kaart. Dan kijkt Pierke erna: ‘Het zouden gangen onder de grond kunnen zijn.’ Pierke neemt Billy mee naar de oude mijn. Vinden ze in de donkere gangen de schat?
Tot slot geeft Billy in het laatste verhaal een feestje. Een feestje, waar iedereen verkleed mag komen. Samen met Pierke en zijn broertje Japie gaan ze alle vrienden uitnodigen. Wanneer ze Japie kwijt zijn, vinden ze hem bij de oude gier. Billy weet de oude gier zover te krijgen dat hij op zijn feestje komt en Japie teruggeeft. Het feest is in volle gang en iedereen is verkleed. Dan is Japie weer spoorloos. Billy en Pierke vinden hem in de armen van…
Het wilde leven van Billy de Hamster is een geweldige bundel voor kinderen, die al enige maanden leesonderwijs achter de rug hebben. Billy is klein en zijn vader heeft zijn bedenkingen. Wij weten beter. Vanaf het eerste moment laat Billy ons zien dat je niet bang hoeft te zijn. Met een doel voor ogen en moed kom je heel ver. In vlotte zinnen, met woorden die de kinderen uitdagen, beleven we elk avontuur. In elk verhaal zit humor en wordt het spannend. Heel fijn dat elk avontuur goed afloopt en dat dit gevierd wordt door nootjes te roosteren. Pierke weet dan, met een volle mond, een laatste opmerking te maken. Hij zegt dan een woord of meerdere woorden waarbij medeklinkers anders worden uitgesproken. Voor de kinderen een leuke uitdaging om te ontdekken welke medeklinker dit eigenlijk moet zijn.
Naast het verhaal heeft Catharina de illustraties verzorgd. Billy weet onze harten te veroveren. De tekeningen zijn kleurrijk en sfeervol. Ze stralen warmte uit.
Billy de Hamster zorgt er, samen met zijn vrienden Pierke en Trijntje in Het wilde leven van Billy de Hamster dat kinderen plezier krijgen en/of houden in lezen. Met het lezen van zijn avonturen groeit het leesniveau en dat is een feestje waard… met geroosterde nootjes!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Jufelsie

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?