Prachtig voorleesverhaal.

jufveronique 25 oktober 2025

Eén jaar geleden (min één dag) maakten we kennis met Ravi en de rode panda. Vandaag op 24 oktober zullen we heel Ravi’s mogen spotten op instagram. Maar nu in het gezelschap van een mooie zwarte panter. Zwarte panters zijn toevallig mijn lievelingsdieren. Als kind wou ik er altijd eentje. Dromend om zo’n dier te mogen opvoeden en te kunnen aaien, ja ik voelde me net een beetje zoals Ravi. Die droom was al jaren wat verwaterd tot het moment dat auteur Isabelle met haar tweede boek er aan kwam. Ik ben weer helemaal verliefd op dit prachtige dier.
In de bossen van België of Nederland zal je geen zwarte panters vinden.  Daarvoor moeten we naar de dierentuin. Gelukkig kan Ravi samen met tante Dina die uitstap maken (als hij een beetje geduld heeft.) Hij wil er heel graag eentje ontmoeten. Een panterknuffel is fijn, maar een echt panter zien is toch echt zoveel leuker. Hopelijk wordt zijn geduld beloond.
De prachtige cover en illustraties zijn opnieuw gecreëerd door Santhya Shenbagam Radhakrishnan. Deze prachtige samenwerking resulteert in liefdevolle, aaibare tekeningen. Voor de opmerkzame lezers of luisteraars zal de rode panda ook te vinden zijn.
Het verhaal van Isabelle is er terug eentje om te koesteren. Deze zal veel kinderhartjes sneller doen slaan en bedtijdverhaaltjes zullen met de boeken van Isabelle nooit meer saai zijn. Maar ook grotere kinderen en volwassen zullen met heel veel plezier deze boeken nemen om zelf te lezen of voor te lezen. De combinatie van het dichtbij brengen van dieren, die normaal niet zomaar in je huiskamer kunnen rondlopen is prachtig.
Achteraan het boek krijg je een (dieren)vriendenboekje. Deze maakte bij mij ook ideetjes los om te gebruiken in de klas. Dieren uit de zoo die normaal niet zomaar hier bij ons rondlopen. Kinderen extra informatie laten opzoeken over die dieren of dieren die aan het uitsterven zijn. Raadsels of een moodboard laten maken over die dieren. Voorstellen van die dieren via een filmpje of ze maken een PowerPoint. Zo kan je alweer heel wat doelen afvinken en leren we weer iets nieuws bij van de kinderenen natuurlijk ook over die dieren.
Net zoals vorig jaar wou ik snel iets teruglezen over Ravi. Dus Isabelle : Heb je al een nieuw dierenvriendje voor Ravi in je hoofd?
Oh ja nog een extra vraagje? Neem ik mijn boek mee naar Boektopia om hem te laten signeren Isabelle?

Meer recensies van jufveronique

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Elena moet haar vermiste opa terugvinden in een magische en mysterieuze wereld vol met mythische wezens. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.