Een vleugje roze doorheen het verhaal.

jufveronique 04 augustus 2025
Van sommige boeken weet je gewoon dat je ze moet gelezen hebben, voor je ook maar één bladzijde omdraait. “Groeten van Sem Valentijn” is er terug zo eentje. Dank je wel Tineke Honing om mijn dag beter te maken. Want het werd een #bookinaday. Zon, gezellige temperatuur om buiten te lezen. Ideale setting erbij en mijn zondag kon niet meer stuk.
Ik las eerder “Struikmeisje” en “Elke dag broerdag”. Twee verhalen die me nog steeds zijn bijgebleven. Ik was dan ook heel nieuwsgierig of Tineke me met haar nieuw boek ook zo enthousiast kon maken.
Wat kan je doen als je ouders besluiten om een wifi loze week in de lassen? Op welke manieren kan je die internettijd gaan invullen? Sem besluit om brieven te gaan schrijven, strips te lezen en laat zich nu en dan overhalen om een spel te spelen.
De brieven die ze schrijft, gaan over school en natuurlijk ook over Valentijnsdag. Als je familienaam Valentijn is dan ben je verplicht om op die dag je naam alle eer aan te doen. Daar is haar familie toch heel sterk in. Valentijnsdag wordt niet alleen in haar gezin een belangrijke dag, ook op school wordt er een speciale dag rond gemaakt met Sems band als hoofdact voor die dag.
“Groeten van Sem Valentijn” heeft een setting weer waar tieners zich veilig kunnen voelen. Waar verschillende puberale thema’s besproken worden, maar dit op een manier waarbij eerlijkheid, openheid en geborgenheid zo belangrijk zijn.
Tineke geeft met het schrijven van brieven aan een fictief persoon, tieners een uitweg om op te schrijven hoe je je voelt. Ze doet je ogen openen, als je die brieven herleest of door iemand anders laat lezen, dat je kijk op situaties kan veranderen.
Ze heeft met “Groeten van Sem Valentijn” terug een boek geschreven waar jongeren veel hulp zullen in vinden. Ze bracht ernstige thema’s zoals ongeneeslijk ziek zijn, diversiteit, verliefdheid, broer-zus relatie op een luchtige manier op papier. Maar met toch de intentie waar personen die zich aangesproken voelen, zich kunnen vereenzelvigen met de personages. En mee op zoek kunnen gaan naar keuzes en oplossingen. Met een vleugje roze doorheen het verhaal.
Dit verhaal heeft heel veel mogelijkheden om er in de klas mee aan de slag te gaan. Het schrijven van brieven alleen al heeft zoveel mogelijkheden. Zoek een personage waar jij jouw dagelijkse verhalen wel aan kwijt wil. Fictief personage of niet. Ga op zoek naar Jillie woorden. (Mama van Sem (Jill) is Engelstalig en vertaalt sommige woorden heel letterlijk wat heel wat grappige woordspellingen tevoorschijn brengt. Ook het gebruik van voornaamwoorden bij non-binaire personen is een mooie oefening om in de klas te doen.
Die diversiteit en ziekte van de oma kan dan weer verder besproken worden in de lessen Mens en Maatschappij. Terugkeren in de tijd met de legendarische muziek van de Beatles lijkt me dan weer een mooie muziekles.
Reden te meer om dit boek mee te nemen naar de klas. Er staat 12+ maar ik denk dat kinderen dit boek wel al vroeger aankunnen. Zeker als men het boek voorleest in de klas zodat ze weten als er vragen zijn dat ze die kunnen stellen. Of via brieven op zoek kunnen gaan naar een oplossing.

Meer recensies van jufveronique