Spannend boek, maar niet te gruwelijk voor jonge lezertjes.
Op zoek naar een spannend boek, maar dat niet te gruwelijk is voor kinderen om ook alleen te lezen…
Dan heb je met “Alleen in de nacht” je boek gevonden. Heerlijk om te lezen. Deze heb je in een wolvenschreeuw uit. Wat heb ik genoten van dit jeugddebuut van schrijver Mats Strandberg. Deze schrijver staat bekend voor zijn thrillertriologie: Engelfors. Maar weet duidelijk ook hoe hij een jonger publiek, aan de stoel, zetel of bed, kan kluisteren om een boek uit te lezen.
Is het een droom of gebeurt dit allemaal echt? Als Frank, door Uffe de hond van de buurvrouw, op zijn verjaardagsfeest gebeten wordt, verandert er heel veel! Nachtelijke dromen of werkelijkheid, kwispelende staart en vacht, kan het nog duidelijker of onduidelijker …
Er gebeuren na die beet heel rare dingen met Frank. Kan hij dit onder controle houden. Welk dier wordt hij ’s nachts? Waarom worden mensen bang van hem, als hij alleen maar geaaid wil worden?
De cover trekt me onmiddellijk aan. Maar ook binnenin zijn de illustraties van Sofia Falkenhem heel mooi. Als lezer worden we rijkelijk beloond met prachtige, grijsblauwe tekeningen die elke pagina bevat. Deze illustraties vullen de tekst schitterend aan.
Er is door de uitgeverij ook gekozen voor een groter lettertype en daar hou ik als juf wel van. Kinderen geven dit ook soms aan in de klas dat deze letters ook beter lukken om te lezen. Dus plus plus dat men hier rekening mee gehouden hebben.
Ook voor de vertaler: Marit Kramer een pluim. Want zonder goeie vertalingen komen deze boeken niet bij onze lezertjes terecht.
Dit boek is echt een “eenademboek”. Die lees je gewoon in één ruk uit. Achttien hoofdstukken spanning, angst, maar ook grappige situaties doen je fantasie werken. Elk hoofdstuk stopt op een ogenblik waar jij wel meer wil over weten. Waar jij meer dan nieuwsgierig wordt gemaakt om te weten wat er volgt. En je dus zonder er erg in hebt het volgende hoofdstuk ook al weet te verslinden.
Deze gaat mee naar de klas. Ik weet zeker dat ik ze hier mee kan prikkelen om ook eens een boek te kiezen uit hun comfortzone.