Zoek je onbewoond eiland en geniet van dit verhaal!

jufveronique jufveronique
20 mrt 2026

Wie heeft nog nooit gedroomd om (op een schontmoment) eens wakker te worden op een onbewoond eiland? Ik in elk geval wel. Natuurlijk met alle leuke gemakjes erbij. Lekker fruit in handbereik, bronnetje met heerlijk, fris water, (een verstopte fles rum), de zon liefst geen regen of storm, een gezellige partner mag later ook aanspoelen. En een verstopt boek (e-reader nog beter) voor de stille momenten.

Ruby daarentegen …  Zij droomt van avontuur. Na alle verhalen die ze van haar vader hoorde, wou ze zelf op ontdekking gaan. De kracht van dit kleine meisje zit verscholen in haar grote wilskracht. Ze wil meer dan wat er voor meisjes in haar omgeving en tijdvak weg gelegd is. Ze wil gezien zijn, gehoord worden om eerst te verdwijnen …. Ze wil van het toneel verdwijnen voor haar saaie leventje. Dit allemaal door die ene man waar ze zo naar opkijkt … haar papa. De door velen gekende Robinson Crusoe. In het leven geroepen in 1700 door Daniel Defoe en daarna in leven gehouden via boeken, films en het reality - survivalprogramma: Expeditie Robinson.
Wat een geluk hebben wij dat Kevin Hassing eindelijk zijn weg vond naar de expeditie en het eiland. Want wat een prachtig verhaal is dit geworden.

Kinderen in mijn klas kenden het verhaal van Robinson Crusoe nog niet. Waarschijnlijk nog te klein, want de echte verhalen zijn nu ook niet echt de meest romantische en feelgood verhalen. Noem ze maar eerder luguber en thrillerachtig.
Maar Ruby kennen ze nu wel. Die gezichtjes tijdens mijn voorlezen was zo heerlijk om te zien. Met de monden open, niet om te praten, maar gewoon te verwonderd om ook maar iets te zeggen. Ze hingen gewoon aan mijn lippen. Net zoals wij van de leesclub gisteren luisterden naar het verhaal van Kevin.

In het verhaal van Ruby Crusoe: “Het vertrek” komen verschillende emoties los. Ik heb luidop gelachen met uitdrukkingen zoals schontjes en het kontje van de banaan. Traantjes weggepinkt, bij hele persoonlijke momentjes (Ik ga nu echt geen spoilers prijsgeven). Ik heb de frustratie mee laten opborrelen bij de zoveelste kreet: Rubywaarbenje? Bepaalde metaforen zullen zeker nog in de dikke Vandaele terecht komen.

De interactie met de lezer is gewoon super! Magnifiek hoe Kevin je meeneemt in het verhaal, die spanningsboog heerlijk aanspant om dan uiteindelijk te schrijven …: Dat had je gedacht! Dit doet je gewoon verder lezen. En dit zullen kinderen ook doen.
Laat je verwonderen, laat je meeglijden in het prachtige avontuur van Ruby Crusoe, met in je achterhoofd: Ook al sla je die laatste bladzijde van deze hardcover dicht: dit verhaal is gelukkig nog niet ten einde … Rubywaarbenje?

Tip één: Binnenkort komt ook het luisterboek uit, verrijkt met muziek en geluiden (een hoorspel) Ideaal om te gaan beluisteren voor “De verandering” er is.
Tip twee: Neem Ruby zeker mee in jullie leeslijst voor de leesjury.

Meer recensies van jufveronique