Prachtig verhaal.

jufveronique 08 november 2025
Wat een boek! Ik heb met plezier je dankwoord gelezen, want dit verhaal wou ik nog eventjes laten verder vibreren… Het was nodig om de laatste tonen van de Margots melodie helemaal tot in mijn tenen te laten wegvloeien.
Ik luister graag naar muziek, om het even welk genre, maar ik ken er niks van. Noten leren lezen was een hel voor mij, maar ik kon precies wel de noten op die blokfluit, piano vinden om een stukje te spelen. Vraag me niet voor een muziekquiz, want dan eindig ik gegarandeerd bij de laatste. Maar vraag me wat ik van Margots Melodie vond en ik zal het je met plezier vertellen.
Wanneer de mama van Margot het repetitielokaal van Kobe, haar grote broer wil leeghalen, besluit Margot om een band op te richten. Verschillende tieners reageren op de oproep die Margot maakte. Uiteenlopende karakters, verschillende muziekgenres, … Hierbij luidt er maar één vraag: kan Margot dit allegaartje muzikanten tot een geheel brengen? Wat eerst chaotisch en onmogelijk leek, wordt al snel een (h)echte groep. Wanneer een weddenschap leidt naar een wedstrijd is het nog maar de vraag of de geheimen die rond de bandleden fladderen of die in de weg zullen staan naar de roem van succes. Durf jij mee te gaan in het ritme en de klank van Margot?
Wat een verhaal, echt waar! Dit is er eentje die je in één adem uitleest en waar de kleenex op het eind echt wel nodig waren. Ik hoop dat “Margots Melodie” volgende jaar de leesjury haalt, want hij hoort daar wel thuis.
Net zoals bij een muziekstuk krijg je in het begin een verkenning, wordt er nog niet veel prijsgeven. Maar ga je samen mee op zoek welke weg het hoofdpersonage Margot zal uitgaan. Ook de andere personages worden op deze manier aan de lezer voorgesteld.  De spraakberichtjes naar Kobe (haar broer) op het einde van verschillende hoofdstukken maken je nieuwsgierig. Verschillende thema’s zoals muziek, vriendschap, mentale gezondheid, jezelf mogen zijn, worden aangesneden en Margot en haar bandleden geven je antwoorden en tips mee in het verhaal. Dit zal de doelgroep waarvoor dit verhaal geschreven is, op die manier ook ervaren. De lezer krijgt de kans om mee te denken naar oplossingen op heel wat vragen.
Eline de auteur brengt je via haar boek, de melodie aan die je letterlijk kan volgen, maar ze geeft je ook de kans om emoties los te laten. De quote die je achteraan het boek vindt: Om te roeien heb je twee riemen nodig, anders val je stil. Neem ik ter harte mee als besluit van dit prachtige verhaal. Dank je wel Eline dat ik Margots Melodie mocht lezen. En ook je mooie woorden die ik meekreeg bij het signeren van jouw boek op boektopia.
PS : Na het dankwoord krijgt je verschillende websites mee, mocht je na het lezen nog vragen hebben.

Meer recensies van jufveronique

Dé grote hit uit Frankrijk en de start van een serie met een duale tijdlijn. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.