smaakt naar meer
Ik heb dit boek gekregen om er een recensie over te schrijven.
Opzet boek.
Zeven verhalen van zeven schrijvers en elk verhaal is onderdeel van een groter verhaal. Sommige verhalen zijn voorlopers op het originele verhaal en sommige verhalen beleef je met de personages van het originele verhaal. Je maakt kennis met de schrijfstijl van de auteur. De opzet van het boek is afwisselend een verhaal met daarna een aantal pagina’s over de schrijver en uitleg waar dit verhaal in het grotere geheel past.
De voorkant prachtig, heeft mooie kleuren en past, net als de titel, goed bij het boek.
Ik heb ervoor gekozen om geen samenvatting te geven over de verhalen. Ik wil geen tipje van de sluiter geven. Ben je benieuwd naar de samenvatting van de auteurs? Kijk op hun website: https://www.wereldenontwaken.nl/
Klopjacht - Tom Kruijsen
Het eerste verhaal is heel spannend. Hier ging m’n hart sneller van kloppen. Ik ben zeer gecharmeerd over dat het in Amsterdam is en op de UvA. Van mij mogen er meer verhalen komen over bekende gebouwen of plaatsen.
Het verhaal zit goed in elkaar, is een afgerond geheel en je wordt nieuwsgierig naar meer. Een kleine storende factor is dat er herhalingen in het verhaal zaten en dat is voor zo'n kort verhaal niet nodig.
Ik zou zelf niet zomaar iets van Tom lezen, omdat ik het te spannend vond en dat soort ontspanning zoek ik niet in boeken. Het is wel een compliment naar Tom toe.
De huilende stad - Robin Rozendal
Dit is een indrukwekkend verhaal. Er wordt een geheel eigen wereld geschetst en je valt midden in een situatie. Doordat het een geheel eigen wereld is met andere soorten dan de mens, eigen namen en een eigen magiesysteem is het verhaal lastiger in te komen. Wanneer je erin zit is het wel een hele boeiende bijzondere wereld. Smaakt naar meer.
Federica’s metamorfose – Antoni Dol
Als iemand die het liefst zo min mogelijk met insecten te maken wil hebben is het begin even gruwelen. Er wordt uitvoerig een insectensoort beschreven. Het verhaal laat een totaal uit de hand gelopen situatie zien. Er wordt mooi beschreven hoe iedereen er verschillend mee omgaat.
Op een gegeven moment wordt de problematiek rondom plastic uitgelegd en dat vond ik teveel lesgeven in plaats van een verhaal vertellen. Ik voelde zelfs irritatie: ‘ja ja we weten nu inmiddels wel dat plastic niet goed is, en dat het ons milieu vervuild. Kom nou maar op met het verhaal!’.
Ik vond het boeiend om te lezen, maar het verhaal raakte me niet genoeg om meer van deze schrijver te lezen.
Zeesteen - Heleen van den Hooven
Het verhaal begint met een mythe, wat heel tof gedaan is. Van het begin tot het eind blijft het verhaal boeien. Er zit zoveel gevoel in de zee-wereld, ik ben fan van de zeewezens die langskomen! Wel is het soms onduidelijk of het over het hier en nu gaat of juist over een herinnering. Dat laatste puntje kon de pret niet drukken, dit is een auteur die ik in de gaten ga houden.
Duizend doden - Marieke Frankema
Wat een lief, mooi en verdrietig verhaal. De situatie, het verdriet, de verwarring en het kwijtraken van iemand is zo raak geschreven. En dan komt er op een hele fijne manier magie om de hoek kijken. Heel heel mooi geschreven.
Faylars transformatie - Mariëlle Douma
Weer zo’n prachtig verhaal. Je wordt meegezogen in het mysterie van Raelon, wie is hij? Of eigenlijk wat is hij? Er wordt een mooie wereld geschetst, waar ik absoluut meer over zou willen weten. De draken in deze wereld zijn fascinerend, vooral Faylar. De tempel met schilderingen die verhalen uitbeelden neemt mij terug naar Rome, je ziet ze gewoon voor je. Ook van deze schrijfster wil ik meer lezen.
Winterwaker - Anna Mattaar
De hoofdpersoon, Steenkop, moedigde ik regelmatig om zijn grenzen te verleggen en naar z’n doel te gaan. Tegelijker tijd vond ik hem ook een stommeling omdat hij niet waardeerde en beschermde wat hij al had. Een mooie beschrijving van een innerlijke strijd.
Ook opvallend is de rol die Steenkop heeft als man. Het is niet de Westerse mannenrol die wij kennen. Graag meer van dit soort verhalen. Dit verhaal is één van de culturen in het grote verhaal. Ik ben heel benieuwd naar de rest.
Eind conclusie
In deze verhalenbundel zitten overwegend goede verhalen in. En grotendeels is het eerder smaak van schrijfstijl welke schrijver ik wil volgen. Het doel van dit boek is wat mij betreft geslaagd: ik heb kennisgemaakt met meerdere werelden en het smaakt naar meer.