Abel, Lola en Melle samen sterk

In het 2e deel van “Utrechtse School” gaat het verhaal voornamelijk over Melle, Lola en Abel. Melle is de broer van Lola, Abel is Melles beste jeugdvriend. Na het overlijden van hun ouders zijn Lola en Melle als pubers opgevangen door de ouders van Abel. De onderlinge band is hecht.

Als Melle tijdelijk als kok in het buitenland gaat werken en wonen, mag Lola in Utrecht in het appartement van haar broer wonen. Abel woont daar ook en Lola voelt goed aan, dat hij zich beschermend opstelt naar haar. Van beroep is Abel muzikant. Het Utrechtse stadsleven bevalt Lola uitstekend, ze houdt wel van flirten met leuke jongens. Vooral niet serieus worden, want dat wil ze niet. Voor haar verjaardag krijgt ze van Hazel & Friso (deel1) en Abel een ticket voor een concert van zangeres Eefje de Visser. Hazel en Friso wonen in hetzelfde appartementengebouw. Abel ziet het flirten tussen buurman Wieger en Lola met lede ogen aan. Wieger fluistert Lola iets in. Als Lola en Abel het Coronavirus krijgen, zijn ze op elkaar aangewezen en gaan ze samen in quarantaine. Is dit het moment dat ze nader tot elkaar komen? Lola is immers niet van de vaste relaties en Abel is haar pleegbroer.

Doordat gasten van het restaurant van Melles’ werkgever na hun diner verongelukken, stort Melle in. Een Spaanse collega waarschuwt het thuisfront dat Melle een psychose heeft. Lola en Abel twijfelen geen moment en pakken de trein naar San Sebastian, in Spanje. Ze groeien steeds meer naar elkaar toe, maar Melle mag dat niet weten. Lola en Abel proberen Melle alle aandacht te schenken die hij nodig heeft, om terug te kunnen reizen naar Nederland. Thuisgekomen gaat Melle terug naar zijn pleegouders, ondertussen zoekt Lola een eigen onderkomen in Utrecht. Krijgt de liefde tussen Lola en Abel een kans nu ze weer terug zijn in Nederland of staat Lola’s bindingsangst haar in de weg? Lola zoekt mentale steun bij vrienden en broer Melle.

Het is een gelaagd, emotioneel verhaal. Ik was op meerdere momenten ontroerd en heb veel sympathie voor deze drie jonge mensen. We lezen o.a. over het studentenleven, jeugdtrauma’s, verlies en rouw, innige vriendschappen en liefde met een vleug spice. Nathalie Windhorst imponeert met dit kwetsbare tweede deel. Ze schrijft respectvol en met warmte over pscychische problemen bij jonge mensen. Dit realgood-boek vraagt om een vervolg. Daar hoeven we niet lang meer op te wachten, heb ik uit betrouwbare bronnen vernomen. Deze serie is echt een dikke aanrader!

Meer recensies van KarinsBoekenparadijs