Advertentie
    Katy Hurkmans Hebban Recensent

Yorna en Reinhout ontdekken een bijzonder boek in de bibliotheek. Dat leidt hen naar een professor in de drakologie die het erg onrustwekkend vindt dat het maar blijft bliksemen. Het duo raakt verzeilt in een heus avontuur in een wereld vol draken. Daar ontmoeten ze Garold, een kleine blauwe draak die hen vertelt over de onderdrukking door de rode draken. Yorna en Reinhout besluiten te helpen.

'Drakenvuur' is een erg avontuurlijk boek voor jonge tieners. Het idee is best interessant. Een stel kinderen, waarvan er eentje een vat vol kennis is, reizen naar een parallelle wereld waar ze betrokken raken bij een soort verzet tegen de tiran Ravenick. Naast draken, bevat het boek nog andere elementen zoals magisch water, geheime paden en op bloed beluste volwassenen. Die laatste categorie had wellicht iets beter uitgewerkt kunnen worden. De slechteriken duiken immers alleen aan het begin en het einde van het boek op (een enkele kanttekening nagelaten). Ze spelen geen significante rol, behalve de spanning een beetje opdrijven, maar dat is geen succes. Daarvoor is hun tussenkomst te irrelevant. Wel leuk zijn de karakters van de hoofdrolspelers die zo verschillend zijn van elkaar, maar elkaar erg goed aanvullen. Ook de conversaties met Garold zijn genietbaar. Garold heet overigens waarschijnlijk gewoon Harold, maar de letter ‘h’ levert wat problemen op in drakenland. De beesten gebruiken een eigen taaltje, een mislukte vorm van het Nederlands, dat gelukkig niet storend werkt, al komen de draken zo niet bepaald stoer uit de hoek.

Folkert Oldersma gebruikt eenvoudige taal en schrijft in heldere, vrij beknopte zinnen. Dat zorgt ervoor dat het allemaal goed leesbaar is en creëert vaart. Ondanks enkele vreemde zaken die niet helemaal op hun plaats lijken in een drakenuniversum, zoals een pratende ballon, blijft het verhaal prikkelen om door te lezen. Het lot van de draken en dat van Yorna en Reinhout weet te boeien. ‘Drakenvuur’ bevat voldoende actie en over de hiërarchie en de opbouw van de drakenwereld is duidelijk nagedacht. Het geheel is best de moeite waard. Het leest licht en bevat genoeg belevenissen om aantrekkelijk te zijn voor de doelgroep (10+).

Reacties op: Avontuur tussen de draken

1
Drakenvuur - Folkert Oldersma
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker