Advertentie
    Katy Hurkmans Hebban Recensent

Ash wordt opgevangen door de bewoners van een dorp aan de rand van de beschaving omgeven door gevaarlijke monsters. Zijn ouders hebben hem jaren geleden achtergelaten en hij droomt ervan hen terug te vinden. Ash ontdekt dat hij met de beesten kan communiceren, maar dat is verboden en hij wordt verbannen samen met de yeti die onvrijwillig zijn hoeder werd. Wanneer er een slee Braanbrekers arriveert, vraagt hij de kapitein of hij mag inschepen.

‘Ijshart’ van Jamie Littler is een stormachtig avontuur vol bizarre wezens in een onbekende wereld. De tocht over de sneeuw zit vol gevaar en Ash heeft bovendien een raadsel te ontrafelen. Alles speelt zich af in een schijnbaar post-apocalyptische wereld waar de zon behoorlijk moeite heeft om de bewoners op te warmen en het verre van simpel is om een ander dorp te bereiken. De enige personen die moedig genoeg zijn, zijn Baanbrekers die zich in gigantische sleeën die wat weg hebben van boten over de vlaktes verplaatsen.

De ploeg Baanbrekers bestaat uit een allegaartje van mensen en vreemde figuren. De knorrige Tobu probeert Ash voor fouten te behoeden. De praatgrage Luna ziet een vriend in de jongen en de kapitein van het schip ziet het nut van Ash vreemde gave wel in. Toch is niet iedereen even blij met zijn komst en ligt er ook aan boord van de slee gevaar op de loer.

De auteur beschrijft de ene actie na de andere en de hoofdpersonages wordt amper rust gegund. Het is een wervelende plot met de nodige wendingen. De Baanbrekers ontmoeten allerlei snuiters en die hebben niet allemaal het beste met hen voor. De wereld waarin Ash leeft is redelijk hardvochtig door de moeilijke leefomstandigheden. Toch wordt de ellende enigszins verzacht door de humor waarmee dommige situaties beschreven worden. Ash heeft een talent voor problemen en Luna helpt hem daar nog een handje bij.

De omgeving wordt goed beschreven en de illustraties in het boek zijn een mooie aanvulling. Ze maken de wereld die Littler heeft geschapen zichtbaar. Zo nu en dan mochten ze iets beter geplaatst worden, want soms sluiten ze niet aan bij de passage die op een bepaalde pagina beschreven wordt en komen ze een bladzijde later. Littler tekende de prenten zelf en het is mooi om te zien hoe hij zijn eigen wereld tot leven wekt. Hij slaagt er bovendien in om het liedweven van Ash dynamisch in beeld te brengen.

‘Ijshart’ is een spannend verhaal voor lezers (10+) die van boeiende lotgevallen houden en een nieuwe serie wel kunnen smaken. Het is immers het eerste boek van een reeks en het verhaal heeft dan ook een open einde. Verwacht geen afgerond geheel, wel een onderhoudende vertelling met een interessant hoofdpersonage dat niets liever wil dan zijn queeste voltooien.

Reacties op: Ijskoud avontuur

5
IJshart - Jamie Littler
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker