Advertentie
    Katy Hurkmans Hebban Recensent

Das en Daskat zijn politieagenten in het Verre Bos. Terwijl Daskat wel vindt dat er eens een echte misdaad mag gebeuren, denkt Das dat het stilletjes tijd wordt voor een winterslaap. Wanneer er een moord gebeurt, lijkt de wens van Daskat uit te komen. Das ziet zich genoodzaakt om samen met zijn jongere collega de dood van Haas te onderzoeken. Ze hebben al snel een verdachte op het oog, maar dan meldt een bijzondere getuige zich en tekent Muis een daderprofiel dat de agenten met verstomming slaat.

‘In het hol van de wolf’ is een spannend misdaadverhaal voor jonge lezers (9+), geschreven door de Russische Anna Starobinets. Ze studeerde literatuur aan de Universiteit van Moskou en oefende verschillende beroepen uit voor ze voor een carrière in de journalistiek en de literaire wereld koos. Dit boek maakt deel uit van haar Beestachtige Dierendetectives.

Hoofdpersonages Das en Daskat zijn in veel opzichten elkaars tegengestelden. Das is ervaren, heeft veel inzicht en verlangt naar een rustig leven, terwijl Daskat jong, ambitieus en impulsief is. De twee komen daarom ook wel eens met elkaar in aanvaring en Daskat denkt nogal snel dat hij het bij het juiste eind heeft. Das doorprikt de verhalen van de verdachten en laat zijn collega zo zien dat hij nog veel te leren heeft, maar hij is ook geduldig en geeft veel om zijn partner.

Het verhaal begint als een op het eerste zicht eenvoudige moord. Haas werd opgegeten en de verdenking valt al snel op Wolf. Die zegt er echter helemaal niets mee te maken te hebben, al kan hij niet meteen bewijzen dat hij de dader niet is. Het onderzoek leidt het speurdersduo uiteindelijk naar het Nabije Bos, waar andere wetten gelden en het leven van de agenten in gevaar blijkt te zijn. De ontknoping zal voor veel kinderen best verrassend zijn en de auteur heeft haar best gedaan om een vrij klassiek misdaadformat in een verfrissend jasje te gieten.

De illustraties van Marie Muravski helpen het Verre Bos en zijn bewoners tot leven te brengen. Ze hebben een donker kleurenpalet dat past bij de toon van het verhaal. Elk hoofdstuk is voorzien van minstens één tekening die vaak wordt onderverdeeld in verschillende secties. Hierdoor weet Muravski op slimme wijze meer te vertellen dan met één onversneden beeld.

‘In het hol van de wolf’ is meeslepend en allesbehalve slaapverwekkend. Anna Starobinets weet hoe ze de nieuwsgierigheid van haar lezers moet prikkelen en vermijdt brave clichés. Ze schreef een echte en vooral boeiende whodunnit op kindermaat.

Reacties op: Whodunnit op kindermaat

3
In het hol van de wolf -
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 16,99
E-book prijsvergelijker