Advertentie
    Katy Hurkmans Hebban Recensent

Klein Konijn bakt samen met zijn mama een taart. Helaas zijn de bessen op en zonder bessen is er geen taart. Dus gaat Klein Konijn op zoek. Hij loopt door weilanden en door bossen, hij gaat er zelfs het water voor op en beklimt een berg. Klein Konijn zoekt en zoekt, maar verdwalen doet hij niet…of toch?

‘Klein Konijn- Niet verdwaald’ is een prentenboek van de Britse illustrator John Bond met, zoals de titel aangeeft, een schattig klein konijntje in de hoofdrol. Het aandoenlijke diertje in een blauw-wit gestreept t-shirt hijst een rood rugzakje op de rug en gaat op pad. Het hele boek is gevuld met een grote variatie aan landschappen waar het hoofdfiguurtje doorheen loopt. Zo nu en dan komt hij iemand tegen, maar hij wil geen hulp. Doordat de omgevingen zo snel wisselen is er bijzonder veel te zien op de illustraties. Bond heeft oog voor detail en zorgt ervoor dat het een levendige zoektocht is. Geen enkele prent lijkt op de vorige. Waterdruppels lijken van de pagina te spatten en sneeuw spettert de lezer (3+) in het gezicht, een vogel poept op een wegwijzer en heel wat dieren houden zich verborgen in een klein hoekje. Ook komt Klein Konijn onderweg bessen tegen zonder dat hij ze opmerkt. De oplettende lezer kan ze echter wel spotten, al is het soms even zoeken.

De tekst in het boek wordt weergegeven in twee verschillende lettertypes. De zinnen zijn in de prenten verwerkt. De kleinere tekst bestaat uit zinnen en woorden die Klein Konijn zegt. Tussendoor staat er soms een zinnetje in een groter lettertype dat de gebeurtenissen aangeeft. Dat concept werkt mooi en alles staat zo weergegeven dat het gemakkelijk voorleest. Enkel op de donkerste prenten is het even zoeken naar de woorden.

John Bond heeft een avontuurlijk prentenboek gecreëerd dat begint vanuit een eenvoudig concept. Klein Konijn wil zijn mama helpen met de taart. De hele zoektocht ontspoort een beetje en dat is te zien aan de opeenvolging van de prenten. Hoe langer Klein Konijn zoekt, hoe grimmiger de omgeving en de weersomstandigheden worden. Gelukkig heeft Klein Konijn een goede neus die hem weer naar huis weet te leiden. Het einde van het boek ontzenuwd de benarde situatie en is best grappig en onverwacht. Wat betreft kleurgebruik heeft Bond ervoor gekozen zich niet te beperken tot een bepaald kleurenpalet. Het begint met gezellige, huiselijke kleuren die de nodige vrolijkheid oproepen en gaat langzaam over naar koudere kleuren wanneer Klein Konijn zich in nesten begint te werken. Gelukkig eindigt Klein Konijn terug in de warmte van zijn eigen huis en bij zijn mama.

‘Klein Konijn- Niet verdwaald’ is een erg mooi prentenboek dat helemaal draait rond hulpvaardigheid en overmoedig zijn. De herkenbaarheid van de beginsituatie zorgt ervoor dat het gemakkelijk is om met Klein Konijn mee te leven. Dit eigenzinnige konijntje weet zonder meer harten te veroveren.

Reacties op: Alles voor een taart

3
Klein Konijn - Niet verdwaald - John Bond
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 14,99
E-book prijsvergelijker