Advertentie
    Katy Hurkmans Hebban Recensent

Een klein meisje gaat voor het eerst alleen met de bus naar haar oma. Dat is spannend, maar ook ontzettend leuk. Onderweg is er erg veel te zien. Er stapt een geit op met een grote bos bloemen, een oma kat breit een sjaal, een bende kleine molletjes drijft hun moeder tot wanhoop, een luiaard slaapt de hele weg en een wolfje is zo lief dat ze er best een koekje mee wil delen.

'Met de bus' is een prentenboek van Marianne Dubuc. De Canadese schrijfster en illustratrice uit Montréal creëerde onder andere de bekroonde boeken De leeuw en het vogeltje en Boven op de berg. De Franstalige versie van Met de bus werd voor het eerst uitgebracht in 2014 en leverde haar de Prix TD littérature jeunesse 2015 op. Daarom is het dan ook niet verwonderlijk dat er nu een Nederlandse vertaling verschijnt.

Het hele prentenboek gaat over de busrit die een meisje maakt van haar huis naar haar oma. Haar mama brengt haar naar de bushalte en op het einde van de rit wordt ze door haar oma opgewacht. Van het landschap onderweg ziet de lezer eigenlijk weinig tot niks, alles draait om de passagiers. Realiteit en fantasie vermengen zich, want de reizigers zijn zowel mensen als dieren.

De lange vorm van het boek zorgt ervoor dat de binnenkant van de bus goed kan worden weergegeven. De verschillende stoelen en bankjes zijn goed zichtbaar en op de vloer liggen blaadjes, papiertjes en enkele verdwaalde voorwerpen. De cover heeft een frisse gele kleur, waardoor het boek opvalt en aan de binnenkant wachten zachte kleurpotloodtekeningen. Er is bijzonder veel te zien en geen enkele prent is gelijk aan de vorige. Hierdoor kan er veel tijd worden besteed aan het bekijken ervan. De prenten worden vergezeld door telkens een kort zinnetje in een witruimte aan de onderkant van de bladzijde. Die tekst had een tikje groter mogen zijn om het voorlezen te vergemakkelijken, maar is verder goed geïntegreerd in het geheel.

'Met de bus' is een prentenboek met een leuk concept. Het laat zien wat voor avontuur met de bus reizen voor een kind kan zijn. De details die Marianne Dubuc erin heeft verwerkt zijn fijn. Zo leest er iemand de krant en de koppen hebben telkens een link met wat er op de bus gebeurt en trekt een schildpad zich helemaal terug in z’n schild wanneer de molletjes lekker druk zijn. Een aangenaam verhaal om te lezen met een kind voor het de eerste keer mee het openbaar vervoer opstapt en ook daarna erg herkenbaar.

Reacties op: Voor de allereerste keer alleen met de bus

3
Met de bus - Marianne Dubuc
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 15,99
E-book prijsvergelijker