Advertentie
    Katy Hurkmans Hebban Recensent

Een stel jonge pinguïns moet naar bed, maar heeft helemaal nog geen zin om te gaan slapen. Ze gaan buiten spelen, maken een sneeuwman, springen over ijsschotsen en volgen een mysterieus rood draadje. Ondertussen trekt er iemand aan het sliertje wol. Wie zou dat toch zijn?

‘Onder de wol’ van Françoise Beck is een lief prentenboek vol met prenten die zich in een koude omgeving afspelen, maar toch heel warm aanvoelen. De hoofdtinten zijn blauw, wit en groen die dikwijls overlappen en in elkaar overvloeien om zo een winters landschap te creëren dat doet dromen. De toegevoegde details, zoals de vissen en de iglo’s maken het prettig om stil te staan bij de tekeningen. Ze zijn knap uitgewerkt, niet te druk, maar met voldoende elementen om de aandacht vast te houden.

De zeven pinguïns zijn aandoenlijk met hun strikjes en sjaals. Ze hebben de grootste lol en het plezier spat van de pagina’s af. Ze varen, glijden en zwemmen. Onderweg komen ze een octopus tegen die ze op creatieve wijze weten te verjagen. Het jonge grut put zichzelf helemaal uit. Wie overigens in het begin goed naar de prenten heeft gekeken weet precies wie er aan het rode draadje trekt.

De tekst in het boek is van Herman van de Wijdeven. De regeltjes zijn telkens subtiel geplaatst binnen de illustraties en verstoren de prenten niet. Deze keuze zorgt er wel voor dat het de eerste keer even zoeken is, vanwege de beperkte tekstgrootte. Gelukkig zal dit boek vast meer dan één keer opgepakt worden. De zinnen rijmen, wat het voorlezen erg leuk maakt. Het leest als een snoezig slaaplied, perfect als bedtijdverhaaltje (3+).

‘Onder de wol’ is speels, avontuurlijk en dromerig. De pinguïns van Françoise Beck weten het hart van de lezer zonder twijfel te veroveren. De herkenbaarheid van de situatie waarin kinderen denken nog niet klaar te zijn om te gaan slapen en liever nog een poosje willen spelen, weet de juiste snaar te raken. Er spreekt vertedering uit de prenten. Samen met de guitige pinguïns wordt gaan slapen een feestje!

Reacties op: Avontuur en vertedering voor het slapengaan

2
Onder de wol - Françoise Beck
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker