Advertentie
    Katy Hurkmans Hebban Recensent

Gerda is elf en helemaal weg van ballet. Haar lerares weet dat ze talent heeft en raad haar aan om mee te doen aan de toelatingsproef voor het conservatorium in Nederland. De hele familie gaat voor de gelegenheid op bezoek bij haar tante Hilly in Den Haag. Wanneer het meisje tijdelijk toegelaten wordt, blijft ze bij haar tante wonen. Ze ondervindt dat ze hard moet werken om haar droom waar te kunnen maken.

'Pirouette in Paramaribo' is een jeugdboek van journalist en presentator Humberto Tan. Het speelt zich gedeeltelijk af in Suriname en gedeeltelijk in Nederland. De plot draait zonder meer over het najagen en verwezelijken van een droom. Het jonge hoofdpersonage wordt gedreven door de wil om te dansen. Ze is bereid om haar vertrouwde leventje achter zich te laten en bij een familielid te gaan wonen dat ze alleen via de telefoon kent om een ballerina te kunnen worden.

Humberto Tan gebruikt heldere taal op maat van zijn lezers (10+). Hij vermengt wel typisch Surinaamse woorden in de tekst, maar die worden netjes verklaard, waardoor het allemaal gemakkelijk is om te volgen. Op deze manier schept hij eveneens een warme sfeer in het boek. Zonder deze woorden zou de familie van Gerda minder gezellig aanvoelen en zou Gerda als persoon wat verloren lopen in de Nederlandse context van de tweede helft van het verhaal. De verwijzingen naar kaseko en de liefde van tante Hilly voor deze muziek versterken het gevoel.

Hoewel Tan een fijn verhaal bij elkaar heeft gepend, vallen er ook enkele kritische bemerkingen te maken. Zo krijgt het pestverhaal dat in het eerste hoofdstuk aan bod komt, op een korte verwijzing na verder geen aandacht en voelt het aan als een los eindje. Ook het schijnbare drankprobleem van de vader lost opeens op in het niets, nadat Gerda aan het conservatorium mag starten. Dat gaat vanzelf en vader had er geen hulp bij nodig. Ook ligt er best wel wat nadruk op het voedingspatroon van Gerda. Ballerina's moeten uiteraard in topvorm zijn, maar het wringt een beetje dat er in een kinderboek zoveel aandacht wordt besteed aan gewicht verliezen.

'Pirouette in Paramaribo' heeft mooie tekeningen in een zachte stijl van de hand van Judith van den Hoek. De prenten, die in diverse formaten in het boek zijn verwerkt, zullen heel wat meisjes doen dromen van de balletwereld. Auteur en illustratrice hebben, ondanks de ontbrekende aandacht voor enkele verhaallijnen, een vlot en visueel aantrekkelijk verhaal afgeleverd dat in een mum van tijd uitgelezen kan worden.

Reacties op: De kaseko in de ballerina

4
Pirouette in Paramaribo - Humberto Tan
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker