Advertentie
    Katy Hurkmans Hebban Recensent

Lin is rechercheur en krijgt de opdracht om samen met haar nieuwe partner Tom onderzoek te doen naar een grote drugsvangst. Daarnaast komt ze ook geregeld tussen wanneer er iets gebeurt met één van de bewoners van de woonboten op Steigereiland. Lin woont immers ook in die kleine gemeenschap op het water. Wanneer haar 15-jarige zwemmaatje Sabine verdwijnt, wil ze er alles aan doen om het meisje zo snel mogelijk terug te vinden. Ondertussen lopen de spanningen op Steigereiland steeds hoger op.

Steigereiland is een spannende politieroman van auteur en scenariste Lidewij Martens. Ze schreef eerder de romans Tot je valt en Een plek om te schuilen. Wie regelmatig een audioboek beluistert, zag Steigereiland misschien al voorbijkomen op Storytel, maar nu wordt het ook uitgegeven door HarperCollins Holland in boekvorm. In het verhaal laat Martens een complexe politievrouw op de lezer los die geconfronteerd wordt met een zaak in haar nabije omgeving die bovendien herinneringen oproept aan het verleden.

Hoofdpersonage Lin is stevig uitgewerkt. Ze heeft een heel eigen manier om met haar buren en collega’s om te gaan en het is duidelijk dat ze worstelt met een gebeurtenis die één van haar zussen het leven heeft gekost. Daarnaast is ze ook een gedegen rechercheur met een eigen aanpak en kleine kantjes die beter te plaatsen worden naarmate de plot vorm krijgt. Nevenpersonages zoals partner Tom, buurman Dirk en zus Nina hebben voldoende kracht om de omgeving van Lin te doen leven. De geslotenheid van de woonbootgemeenschap komt goed naar voren, net zoals de botsing tussen Lins werk- en privéleven.

De opbouw van het verhaal is niet rechttoe rechtaan. Er lopen verschillende verhaallijnen doorheen het boek. Zo zijn er het drugsonderzoek, de verdwijning van Sabine en een vreemd zaakje rond de verkoop van één van de arken, maar ook het familieverleden van Lin speelt een rol en haar zus Nina doet nog een duit in het zakje wanneer ze onverwacht terugkeert uit Thailand. Door deze mix aan gebeurtenissen voelt het geheel nergens eentonig aan. Er gebeurt veel in het leven van Lin en dat maakt dat er ook een boel vragen beantwoord moeten worden. Hoewel het verhaal in dit opzicht goed in elkaar zit, moet Martens er wel voor waken dat ze niet te veel wil vertellen. Het geheel kon wat meer gestroomlijnd worden, maar ze komt er aardig mee weg.

Lidewij Martens schrijft op een directe manier. Ze maakt het taalgebruik niet complexer dan nodig en zorgt door haar urgente stijl voor de nodige betrokkenheid bij het verhaal. Door het grote aantal elementen in haar boek is dat ook nodig en het compenseert de soms wat lange hoofdstukken die de aandacht kunnen doen verslappen.

Steigereiland is echter een uiterst genietbaar verhaal waarin voldoende spanning aanwezig is om verder te willen lezen en de eindjes aan elkaar te knopen. Al blijft er wat dat betreft zeker ruimte voor een vervolg. Het is geen boek waarbij de lezer op het puntje van zijn stoel zal zitten, wel is er een mooi gedoseerde balans tussen de psychologie van Lin, de wrijving tussen de bewoners van het eiland en het oplossen van de misdaad.

Reacties op: Vermist en verguisd

41
Steigereiland - Lidewij Martens
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 7,50 Bestel het e-book € 9,99
E-book prijsvergelijker