Meer dan 4,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
    Katy Hebban Recensent

Kieran keert samen met zijn gezin terug naar Evelyn Bay, zijn geboorteplaats aan de kust. Zijn vader is aan het dementeren en zijn moeder maakt zich klaar voor een verhuis. Niet iedereen neemt Kieran zijn terugkeer in dank af, jaren geleden was hij immers betrokken bij een dodelijk incident. Wanneer er een lichaam gevonden wordt op het strand, rommelt het in de kleine gemeenschap. Het onderzoek ligt gevoelig en de nakende sluiting van het lokale politiekantoor maakt het niet eenvoudiger.

De overlevenden is de vierde thriller van Jane Harper en werd vertaald door Marike Groot en Sander Brink. Het verhaal speelt zich af op Tasmanië en staat los van de twee eerdere thrillers over Aaron Falk. De auteur kiest graag voor de kleinschaligheid van dorpen en desolate gebieden. Ze speelt met de omgeving en hoe die de mensen die er wonen beïnvloedt. Het dorp aan de kust waar hoofdpersonage Kieran opgroeide, is daar opnieuw een mooi voorbeeld van. De kustlijn, de oceaan, de rotsen en grotten spelen net zo’n bepalende rol als de mensen die er wonen.

Het verhaal zelf komt echter slechts langzaam op gang. Harper investeert veel tijd in het schetsen van de verschillende karakters en de verhoudingen binnen het dorp. Dit gaat ten koste van de soepelheid van de plot en vertraagt het tempo aanzienlijk. De eerste hoofdstukken vragen dan ook geduld en lezen moeizamer dan wat daarna volgt. De spanning die wordt opgebouwd, zakt vrijwel meteen weer in door de aanhoudende focus op de persoonlijkheid van de personages. Eens de basis gelegd is en Kierans verleden uit de doeken wordt gedaan, komt er beweging in de spanningsboog.

Alles speelt zich af tegen een achtergrond van schuldgevoel en onverwerkt verdriet. Er zijn wonden geslagen in het verleden en die lijken maar niet te willen helen. De emoties die daardoor teweeg worden gebracht vormen de kern van het verhaal. Het mysterie rond de moord leidt tot de ontrafeling van de gevolgen van een onvoorzien heftige storm.

Als centrale personage moet Kieran proberen zichzelf een houding te geven binnen een gemeenschap die de gebeurtenissen van meer dan een decennium geleden maar niet te boven lijkt te komen. Hetzelfde geldt voor Kieran zelf die constant worstelt met zijn eigen acties. Het spel van oorzaak en gevolg wordt goed gespeeld.

De overlevenden illustreert de impact van de omgeving op de keuzes van mensen en ondanks de minder vlotte start weten door dat samenspel de inwoners van Evelyn Bay voldoende te boeien. Jane Harper brengt het met overtuiging en oog voor psychologische diepgang, waardoor de gedegen karakterschetsen het winnen van de initiële aarzeling waarmee de eerste hoofdstukken werden geschreven.

Reacties op: Oog voor psychologische diepgang

297
De overlevenden - Jane Harper
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners