Advertentie
    Katy Hebban Recensent

Panda is de dochter van de grote tovenaar Kaldilin. Haar moeder is echter per ongeluk door haar vader omgetoverd in een schildpad, toen één van zijn experimenten misliep. Het probleem is dat Panda de enige lijkt te zijn die zich haar moeder nog kan herinneren. Terwijl ze eigenlijk zou moeten studeren om tovenarij te leren, trekt ze erop uit om een oplossing te vinden voor het probleem.

'Panda en het zwarte Dat' is een novelle die zich afspeelt in Eteria, de bovenwold van Dizary. Daar leven de weetkundigen, alchemisten, tovenaars, heksen en knutselaars. Het bevindt zich hoog boven het eigenlijke Dizary, het stadse gedeelte vol straten, bruggen, steegjes en tunnels. Dizary werd enkele jaren geleden bedacht door auteur Patrick Berkhof. Hij schreef ‘Het levende systeem’ en ‘De demonen van Myradé’ die zich in dit universum afspelen. Johan Klein Haneveld voegde daar de novelle ‘Acmala’ aan toe en nu is het de beurt aan Jasper Polane om een duit in het zakje te doen.

Polane valt met de deur in huis door de lezer (12+) kennis te laten maken met de avontuurlijke Panda en een herinnering aan haar moeder te delen. Dizary en haar bewoners krijgen vrijwel geen introductie, er is alleen Panda en zij heeft een probleem. Dat werkt prima. De fantasy wereld openbaart zichzelf en gaat leven in verbeelding van wie het leest. Hier en daar worden wat details meegegeven over wat nu eigenlijk boven en beneden is, zodat er een beeld ontstaat. De auteur maakt gedurende het avontuur gebruik van voetnoten die eerder grappig zijn dan informatief. Dat past bij de stijl van het boek, er zit immers best wat humor in verwerkt. De auteur kiest er wel voor om subtieler te blijven en minder scherp uit de hoek te komen dan mogelijk was, toch zorgt de tekst regelmatig voor wat gegniffel. Panda ontmoet onder meer een sprekende kat met wetenschappelijke ambities en moet rekenen op de hulp van enkele onbetrouwbare droesmijten die zich verborgen houden in de huizen van de bewoners.

De novelle wordt verteld vanuit twee perspectieven. Panda en haar zoektocht staan centraal, maar er is ook Kaldilin die in een machtsstrijd verwikkelt lijkt te zijn met een collega. Deze gedeelten lezen wat stroever dan die over Panda. Ze voelen minder spontaan en ook de humor voelt een beetje geforceerd. Deze stukken dragen wel bij aan de gebeurtenissen en zijn dus niet overbodig. Ze verrijken het beeld van Eteria en inzicht in de relatie tussen Panda en haar vader.

'Panda en het zwarte Dat' is een leuk fantasy avontuur en prima los te lezen. Het verhaal vraagt door de manier waarop het is opgebouwd geen specifieke voorkennis. De plot zit fijn in elkaar en wordt mooi afgewerkt. Het is toegankelijk en licht verteerbaar, terwijl er toch een spanningselement in zit. Globaal genomen een geslaagde en amusante novelle die zich afspeelt in een interessante wereld (3,5 sterren).

Reacties op: Avontuurlijke fantasynovelle

10
Panda en het zwarte Dat - Een verhaal uit de wold van Dizary - Jasper Polane
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners