Heerlijke feelgood

Kelly 20 mei 2025
Zon, wijn & chansons’ is het tweede deel uit de serie ‘Liefde achter de schermen’. Een verhaal die ons meevoert naar het Frankrijk van WOII en naar het huidige Zweden. Ook in dit deel wordt er gewerkt met een duale verhaallijn.

Waarover gaat dit verhaal?
Zweden,nu
Bente, sommelier van beroep, wordt door een vriendin benaderd die een wijnfles met Zweedse opdruk heeft gevonden. Het speciale hieraan is, ze heeft die gevonden tijdens een duikexpeditie, in een scheepswrak. Bente is onmiddellijk geïntrigeerd door deze bijzondere wijnfles.
Met haar verleden in de tv-wereld besluit ze een kans te wagen om hier een programma rond te maken. Historicus Didrik wordt eveneens opgetrommeld. De wijnfles leidt hun naar een bijzondere liefdesgeschiedenis die zich afspeelt tijdens WOII. En waar vindt men wijn? Ja in Frankrijk dus! De liefde bloeit niet alleen in het Franse dorpje, ook tussen Bente en Didrik bloeit iets moois. Maar kunnen beide hun verleden loslaten?

Oordeel
Na het lezen van ‘Sneeuw, sterren en kaneel’ was ik onmiddellijk fan van Heléne. Ze weet verleden en heden samen te brengen tot een perfect geheel. Ook in dit verhaal laat ze ons meevoelen met haar personages. De wanhoop van de hoofdrolspelers tijdens het ‘verleden-gedeelte’ is zo levendig neergepend. Dat is ook haar schrijfstijl: levendig, vlot, meeslepend met een tikkeltje humor hier en vooral veel liefde daar.
Het verhaal speelt zich dus af in 2 tijden. Die wisselen elkaar af. Waardoor je telkens benieuwd bent hoe het nu in het verleden of in het heden verder gaat. Dat zorgt er natuurlijk voor dat je gewoon blijft verder lezen. Door de opbouw van het verhaal heb je ook het gevoel dat je in het hoofd van de hoofdpersonages zit. Het verloop is logisch waardoor je als het ware hun groei meemaakt.
Zoals reeds gezegd is haar schrijfstijl heel beeldend. Tijdens het lezen kon ik de Franse wijnvelden zien, ik kon de rijpe druiven ruiken en de stilte horen. Wat een heerlijke sensatie! En dat is ook mijn conclusie van dit boek: een heerlijke, meeslepende, hartverwarmende feelgood met diepgang.

Quotes:
Ze associeerde een bordeaux altijd met een oude stoffige bibliotheek waarvan de ramen uitkeken op de tuin, waar de herfstbladeren van de bomen dwarrelden, en met de prikkende geur van brandend hout in de open haard van de bibliotheek.

Meer recensies van Kelly