prachtboek
Anke Kranendonk schreef haar eerste kinderboek, Van huilen krijg je dorst, in 1993. Veel van haar werken zijn vertaald in het Japans, Duits, Spaans, Frans, Italiaans en Engels. Naast schrijven geeft Kranendonk ook voorleesworkshops en schrijfcursussen. Roos redt de brandweer is haar nieuwste kinderboek.
Het is een warme zomerdag en de brandweermannen eten een ijsje bij de ijskar. Dan komt er plots een melding binnen, ergens in de stad is er brand. De mannen springen in de brandweerwagen en racen naar de plek van de brand, maar ze nemen de bocht zo snel dat ze uit de bocht vliegen. Alle omstanders kijken toe, maar doen niets. Wie gaat er nu de brand blussen? Gelukkig is daar Roos!
Het boek Rose redt de brandweer is uitgevoerd in een hardcover en groot formaat, waardoor het boek heerlijk in de hand ligt en de kinderen goed mee kunnen kijken tijdens het voorlezen. Op de cover zie je een dapper meisje met een brandweerslang in haar handen, boven op de brandweerauto waarin de brandweermannen liggen. Het gebruik van felle kleuren als rood, blauw en geel zorgt ervoor dat de cover opvalt!
Het verhaal is geschreven op rijm, elke tweede en vierde regel van de tekst rijmen op elkaar. Hierdoor blijf je in een heerlijke voorleesflow. Niet alleen mijn oudste, maar ook mijn dochtertje van 1 komt geregeld met het boek aanlopen om samen plaatjes te kijken. Het thema brandweer trekt kinderen aan. Hoe leuk is het dan ook dat een stoer meisje de brandweer gaat redden, in plaats van een jongen.
Niet alleen Anke Kranendonk verdient lof voor haar verhaal, ook Puck Koper verdient een dikke pluim voor haar illustraties. Deze blazen leven in het verhaal en door ook hier felle kleuren te gebruik (blauw, rood, geel) komen de prenten tot leven.
Roos redt de brandweer is een prachtig prentenboek over de brandweer en een stoer meisje. Mooie prenten en een vlotte tekst zorgen voor veel lees- en kijkplezier! Roos redt de brandweer zal hier door beide kinderen nog vaak uit de boekenkast getoverd worden. Het prentenboek krijgt van ons 4 sterren.