Terug naar Narnia: waar mijn kinderdromen weer tot leven komen

KimCoenen85 16 oktober 2025
Stap door de kast en ontdek een wereld vol magie, moed en wonderen. In De kronieken van Narnia van C.S. Lewis komen goed en kwaad tegenover elkaar te staan in een tijdloos avontuur. Met Aslan aan de zijde van de helden ontvouwt zich een verhaal vol hoop, vriendschap en verbeeldingskracht dat generaties lezers al 75 jaar weet te betoveren.

Mijn ervaring:
Geweldig! Wat bijzonder om na al die jaren opnieuw af te reizen naar Narnia. Als kind heb ik dit boek meerdere keren gelezen en liet ik me telkens betoveren door de magie en avonturen. Het voelde alsof ik zélf door de kast stapte en in die wonderlijke wereld terechtkwam. Nu, jaren later, is het een unieke ervaring om het opnieuw te lezen en er niet alleen dezelfde verwondering in terug te vinden, maar ook nieuwe boodschappen en levenslessen te ontdekken.

De leeservaring voelde vertrouwd en nostalgisch, maar tegelijk fris en meeslepend. C.S. Lewis schrijft zó beeldend en vlot dat ik me opnieuw volledig verloor in de wereld van Narnia. De zeven verhalen, vol spanning, symboliek en indrukwekkend uitgewerkte personages, grepen me meteen. Vooral Aslan blijft mijn favoriet. Zijn wijsheid, kracht en warmte geven het verhaal zoveel diepgang en tillen het ver boven een ‘gewoon’ spannend fantasyavontuur uit. Wel zie je kleine tekstuele veranderingen en zijn dingen net wat moderner gemaakt en frisser verwoord.

Wat me vooral raakt, is hoe tijdloos dit verhaal is. Als kind raakte ik vooral in de ban van de magie, de pratende dieren en de avonturen. Nu ik dit boek lees als volwassene, vallen juist de diepere lagen meer op: thema’s als moed, hoop, geloof en het maken van keuzes komen duidelijk naar voren en geven het verhaal een blijvende waarde.

De kronieken van Narnia is een absolute klassieker die iedereen gelezen zou moeten hebben. Het is een verhaal voor jong en oud. Het is echt een betoverend en magisch avontuur dat je grijpt én bijblijft. Het is een verhaal dat je telkens opnieuw kunt beleven en dat je meeneemt naar een wereld vol verwondering en hoop. Voor mij is dit een boek waar ik altijd naar terug zal keren, alsof die kastdeur nooit helemaal gesloten is.

Meer recensies van KimCoenen85

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Een ontroerende en betoverende roman over familie, herinneringen en hoop, waarin het verleden van Libanon wordt verweven met de zoektocht van twee Canadese zussen naar hun roots. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.