Een prachtige, heerlijke en geestige roman

KimCoenen85 02 juni 2025
Wanneer je jaren later op de schoolfoto kijkt, zal je hoogstwaarschijnlijk Charlie Lewis je niet meer herinneren. In de klas is hij geen uitblinker en thuis moet hij al zijn aandacht besteden aan zijn werkloze en depressieve vader. Terwijl zijn klasgenoten zich enorm verheugen op de aankomende zomer, ziet Charlie het maar somber in. Onverwachts loopt hij de intrigerend Fran Fisher tegen het lijf en dit zorgt voor een kanteling in zijn leven. Om haar beter te leren kennen wordt hij lid van een serieuze toneelgroep waarin zij Shakespeare-rollen vertolkt. Hierdoor wordt zijn zomer compleet anders dan hij ooit voor mogelijk had gehouden.

Mijn ervaring:
Wat een heerlijke 'coming-of-age roman' die op fijne, geestige en heel herkenbare wijze de belangrijkste momenten van het tienerleven vertaalt. David Nicholls heeft een fijne, vlotte en levendig schrijfstijl en weet een heerlijke en unieke manier van geestige humor in zijn schrijfstijl te brengen. Hierdoor heb ik echt meermaals moeten grinniken om de uitspraken en taferelen die Charlie weet uit te halen.

Charlie Lewis is realistisch, mooi en met finesse uitgewerkt. Het is een natuurlijk en uniek personage waarin David Nicholls echt de menselijke kant van een tiener laat zien. Niet alleen zijn tienerproblemen maar ook zijn thuissituatie met al zijn problemen zijn erg goed in het verhaal meegenomen. Fran is een heerlijk en mooi uitgewerkt personage, ook een absolute tiener, maar een die anders in het leven staat dan Charlie. Naast Charlie en Fran zijn ook de overige personages lekker divers, verschillend en een aantal op heel unieke en eigen wijze neergezet.

De verhaallijn kent een mooie en fijne chronologische opbouw. Het verhaal kent naast de herkenbare tiener(problemen): de eerste kus, de ontmaagding, vriendschappen, school en bijbaantjes ook wat heftigere problemen, want de thuissituatie van Charlie is allesbehalve rooskleurig: de scheiding van zijn ouders, zijn werkloze, alcoholistische en depressieve vader die afglijdt en de geldproblemen die er ontstaan, waardoor Charlie lichte misdrijven gaat plegen om aan geld te komen. Het is een boek met veel lijnen, gebeurtenissen en wendingen. Ondanks dat alles met een komisch en geestig tintje geschreven is en het hierdoor luchtig blijft, is het wel een aangrijpend, mooi maar ook pakkend verhaal dat erg realistisch en herkenbaar aanvoelt. Het is zo'n verhaal dat je niet loslaat, omdat je wilt weten hoe dit avontuur gaat eindigen. Ik ga niet alles verklappen, maar je wordt niet teleurgesteld.

Eerste liefde een prachtige, heerlijke en geestige roman. David Nicholls heeft een fijne, vlotte en levendig schrijfstijl en weet een prachtige verhaallijn met mooi uitgewerkte personages heel herkenbare tienerproblemen: de eerste kus, de ontmaagding, vriendschappen, school en bijbaantjes als heftigere problemen als de scheiding van zijn ouders, zijn werkloze, alcoholistische en depressieve vader die afglijdt en de geldproblemen die er ontstaan en het plegen van lichte misdrijven. Het is een pakkend en ontzettend goed verhaal dat je door het prachtige plot absoluut niet teleurstelt. Ik heb enorm van dit mooie boek genoten.

Meer recensies van KimCoenen85