Een heerlijk boek zonder avi-niveau
Klaartje van Dam is een meisje dat erg impulsief is. Daarom morst ze veel, en kan ze ook niet zo goed tussen de lijntjes kleuren. Op een dag krijgt de juf in groep 4 een brief. De voormalig koningin wil in haar 21 kamers mooie tekeningen van kinderen. Daarom is er een wedstrijd voor kinderen uit groep 4 en 5. Klaartje denkt dat ze niet kan winnen. Ze noemen haar niet voor niets Klaartje Klieder. Maar of dat ook zo is?
Klaartje zucht.
Als zij iets tekent stelt het nooit veel voor.
Ze is alleen goed in vlekken en vegen.
Maar daar houdt de koningin dus niet van.
Die houdt van netjes.
Ze wil meteen kunnen zien wat het is:
Een huis in een bos.
Een poes in een mand.
Een koe in een wei.
De wei moet groen zijn en niet rood.
Anders snap je niet dat het een wei is.
Dan kan het ook ranja zijn, en dan denkt de koningin:
Wat zie ik daar?
Een koe in een plas ranja?
Wat raar.
Klaartje Klieder is weer zo’n fijn boek zonder avi-niveau. Zo fijn dat deze boeken er steeds meer zijn! Gewoon leuke boeken met veelal korte zinnen, spannende of grappige verhalen EN vrolijk gekleurde illustraties. Ik merk echt in mijn groep dat kinderen graag voor dit soort boeken gaan. Wat is er mis met af en toe een woord dat wat langer of moeilijker is? In de tekst of op de tekening kun je vaak wel zien wat het betekent. Bette Westera is een geweldige schrijver. Ze schrijft boeken die echt in de verbeeldingswereld van de kinderen passen. Ze heeft ook heel wat vertalingen op haar naam staan. In dit verhaal zitten meerdere lagen, wat erg mooi is, want het ene kind leest gewoon het verhaal, maar een volgend kind kan de diepere laag er al uithalen. In mijn groep praten we regelmatig over boeken. Dan komt die diepere laag vaak ook wel aan bod. Zo mooi hoe ze elkaar daarmee kunnen helpen. De illustraties van Barbara de Wolf zijn heerlijk om te zien. Ze passen zo ontzettend goed bij dit verhaal. Ik neem dit boek dan ook graag mee naar school. En het past ook prima in het thema Uit de kunst uit de nieuwe lijn van Veilig Leren Lezen. We gaan er dus mooie lessen mee maken!
Klaartje zucht.
Als zij iets tekent stelt het nooit veel voor.
Ze is alleen goed in vlekken en vegen.
Maar daar houdt de koningin dus niet van.
Die houdt van netjes.
Ze wil meteen kunnen zien wat het is:
Een huis in een bos.
Een poes in een mand.
Een koe in een wei.
De wei moet groen zijn en niet rood.
Anders snap je niet dat het een wei is.
Dan kan het ook ranja zijn, en dan denkt de koningin:
Wat zie ik daar?
Een koe in een plas ranja?
Wat raar.