Fijne Historische roman

Kuzcotropia89 26 januari 2026
1876 Roosje Arkebout leidde een comfortabel leven totdat haar vaders bedrijf failliet gaat. Tot overmaat van ramp krijgt haar vader ook nog een beroerte. Haar moeder moet haar vader verzorgen, ze moeten verhuizen naar een kleine woning en Roosje zal moeten gaan werken. Alleen heeft Roosje nooit voor iets geleerd. Er zit niets anders op dan als dienstmeid aan de slag te gaan in Villa Zeldenrust. Hun vroegere bediende Grietje, die nu voor de familie de Wit werkt, heeft ervoor gezorgd dat Roosje hier ook mag werken op proef. Het werk is zwaar en er hangt een vreemde sfeer in het huis. Roosje moet zich bewijzen, want ze kan haar aanstelling elk moment verliezen. Wanneer ze op haar eerste dag per ongeluk de slaapkamer van zoon Theodoor de Wit binnen wandelt, is ze als de dood dat hij dit aan zijn moeder verteld en ze haar baan kwijt raakt.

Verder gebeuren er rare dingen in deze Villa. Dingen die niemand kan verklaren. Houd Roosje het vol? Wanneer de jongste zoon, Theodoor de Wit, met een voorstel komt dat Roosje niet kan weigeren, zet ze alles op het spel. Is het dat waard?

In het begin had ik wat moeite met in dit verhaal komen, maar toen ik er eenmaal in zat, wilde ik ook verder lezen. Het boek is makkelijk te lezen en te volgen en door de rare gebeurtenissen en geheimen wil je doorlezen. Het geeft een mooi inkijkje in het leven van een dienstmeid en je leert ook hoe belangrijk deze taken zijn. Roosje leert bijvoorbeeld dat ze in haar oude leven helemaal geen oog had voor de behoeftes van haar personeel. Het is mooi om te zien hoe Roosje zo liefdevol opgevangen wordt door Grietje en Jansje.

Karin heeft de persoonlijkheid van Roosje precies weten te vatten in haar beschrijvingen. Je gaat echt met haar meeleven, voelt haar frustratie en lacht om haar humor. De beschrijvingen van de villa van Theo waren zo mooi, waardoor ik het helemaal voor me zag.

Ik had nog niet eerder wat gelezen van Karin Quint, maar aangezien dit 4e deel eigenlijk een prequal is, was het goed los te lezen. Door dit verhaal ben ik benieuwd naar de andere delen in de Rosaville serie.

Meer recensies van Kuzcotropia89