Hartverwarmend en zo speciaal! (Spoilers)
Toen ik hoorde dat dit boek uitkwam, was ik meteen enthousiast! Ik heb een nichtje met het syndroom van Down en daarom vond ik het extra speciaal om het te mogen lezen. Dit is een kinderboek, maar dat maakt het juist zo bijzonder omdat ik niet veel kinderboeken ken vanuit het perspectief met iemand met het syndroom van Down. Op deze manier kunnen kinderen een kijkje nemen in het hoofd van Timur en kunnen ze hem beter proberen te begrijpen.
Ik vond het zo mooi hoe geliefd Timur in zijn klas is. Hij maakt iedereen blij en aan het lachen, hij is de blijmaker!
Wat ik ook heel erg goed vond, is dat we het perspectief van Jonas, de pestkop, ook zagen. Achter elke persoon schuilt een verhaal en we leren dat je iemand niet moet veroordelen zonder dat je die persoon ècht kent. Jonas wordt thuis verwaarloosd door zijn moeder, terwijl liefde en aandacht de basisvoorwaarden zijn om goed te kunnen leven. Dit krijgt hij thuis allebei niet, dus het is niet gek dat hij soms zo boos is op de wereld. Je ziet dan ook heel goed hoe hij veranderd als hij bij Jasper mag wonen. In dit huis krijgt hij zoveel liefde en wordt hij als één van hen gezien. Het is zo belangrijk dat kinderen dat door hebben, zodat ze elkaar misschien wel kunnen helpen.
Het bijzondere aan Timur is dat hij blijft proberen om Jonas te helpen door hem dropveters te geven, ook al wijst Jonas hem steeds af. Maar omdat Timur niet beter weet, blijft hij doorzetten omdat hij nu eenmaal de blijmaker is. Kinderen (en volwassenen trouwens ook) kunnen zoveel leren van hem!
Hetzelfde geldt eigenlijk voor Juf Pimpelmees. Ook zij is gemeen, maar dit heeft een reden en ik vond het hartverwarmend toen ze dit aan Timur uitlegde. Juf Pimpelmees wordt ook steeds liever naarmate ze de klas, en de klas haar, beter leert kennen.
De laatste hoofdstukken met de musical vond ik zo lief en mooi. Hoe ze Timur in het zonnetje zetten met dat lied was prachtig! Ook de QR-code waarin het liedje echt gezongen werd vond ik zo’n goede toevoeging.
Ik vind het boek echt heel mooi en goed geschreven, zeker goed te begrijpen voor kinderen. Dit boek laat aan kinderen zien dat alles mogelijk is met de juiste instelling!
Dit verhaal is niet alleen zo speciaal omdat het over een jongetje met het syndroom van Down gaat, maar ook de andere personages voegen zoveel toe. Jasper, die het voorbeeld is van een beste vriend en Jonas die heel goed laat zien hoe iemand positief kan veranderen als hij of zij de juiste aandacht en liefde krijgt.
Oja en ik vind het leuk hoe de plaatjes boven elk hoofdstuk mee veranderen met de ontwikkeling van de personages, Jonas kijkt gedurende het boek steeds een beetje blijer.