Heel toegankelijk boek over Sherlock Holmes

leen_leest 17 september 2025
Voor de #sherlockholmeschallenge van Uitgeverij Rainbow las ik ‘Eens studie in rood en andere vroege zaken’, geschreven door Arthur Conan Doyle.

Dit boek is het allereerste boek met Sherlock Holmes. Het wordt verteld door Dr. Watson die je meteen ook goed leert kennen. Ook de samenwerking tussen Dr. Watson en Sherlock Holmes zie je tot stand komen in dit boek.

Dit boek start met twee kleine zaken, maar de grootste zaak is een moordzaak. Een man vermoord in een leegstaand huis, geen sporen van inbraak en enkel een raadselachtige boodschap op de muur. Gregson en Lestrade van de politie komen geen stap verder en vragen Holmes om hen te komen helpen.

Sherlock Holmes is de beroemdste detective ter wereld en werd al eerder vertaald en uitgegeven door andere uitgeverijen. Dit is het eerste boek dat ik lees. Ik zag wel al eerder de films en de TV-serie. Gelukkig al te lang geleden waardoor ik niets meer wist.

Het boek las vlot en werd goed vertaald, waardoor het helemaal niet archaïsch aanvoelt. Dat is iets waar ik wat bang voor heb bij oudere boeken. De eerste twee kortere verhaaltjes gaven me al meteen een inkijk in Holmes zijn manier van werken. En het grote werd onderbroken door een grote flashback waardoor het motief helemaal duidelijk werd.

Een fijne kennismaking met Sherlock Holmes op papier.

Meer recensies van leen_leest