Een verhaal vol fantasie én werkelijkheid.
Een verhaal vol fantasie én werkelijkheid.
Dat is ‘De glazenwasser van het Rijksmuseum’ van Astrid Sy met illustraties van Marieke Nelissen.
‘Tik, tik, tik….Tijd was iets vreemds. Soms ging die snel, nu ging hij langzaam. Elke seconde was een tijdperk op zich.’
In dit verhaal stap je steeds letterlijk in een andere tijd.
We volgen de 12-jarige Freddie in 1933 die in het Rijksmuseum woont en na de dood van zijn vader de taak van glazenwasser (hij doet veel meer dan dat en is eigenlijk conciërge) over heeft genomen.
Hij en zijn maatje Rembrandt blijken over een bijzondere gave te beschikken en zo in een schilderij te kunnen stappen. Die avonturen lees je ook met een schilderijlijst om de pagina heen. Dat vind ik zó tof gedaan!
Het boek is geschreven ter ere van het 750-jarig bestaan van Amsterdam. Hoewel het nergens als ‘educatie’ overkomt heb ik ondertussen ontzettend veel geleerd over de geschiedenis van onze hoofdstad.
Je stapt namelijk samen met Freddie en Rembrandt letterlijk naar een andere tijd. De schilderijen tonen het verleden.
Hoe mooi is het om dit boek voor te lezen in de klas en geschiedenis zo tot leven te laten komen? Lees daarnaast ook informatieve teksten over de geschiedenis van Amsterdam en bijvoorbeeld gedichten uit de nieuwste Dichter (Plint) over het 750 jaar Amsterdam en je hebt een superrijk thema!
Tijdens het verhaal duik je niet alleen in de geschiedenis, maar ook in de kunst. Achter in het boek vind je een lijst met de schilderijen die in het verhaal voorkomen. Ik werd er heel nieuwsgierig naar (vooral naar Isabella!) en wil binnenkort weer eens een bezoek brengen aan het Rijksmuseum om ze met andere ogen te gaan bekijken.
Naast de rijkdom van geschiedenis en kunst, is het verhaal ook nog een enorm spannend. Heel knap hoe Astrid Sy dit heeft weten te combineren.
Ergens in het Rijksmuseum is namelijk een geheim voorwerp verborgen….en we gaan mee op deze spannende zoektocht die er soms echt heftig aan toe gaat…
Dank Luitingh-Sijthoff voor het opsturen van dit prachtige en spannende boek!
@Leesadvies (Instagram en Facebook)
In dit verhaal stap je steeds letterlijk in een andere tijd.
Dank Luitingh-Sijthoff voor het opsturen van dit prachtige en spannende boek!
@Leesadvies (Instagram en Facebook)