Oma is een tasje

Leesadvies 07 juli 2025
Ik ben dol op boeken voor beginnende/iets gevorderde lezers die goed voor deze doelgroep te lezen zijn, maar die tóch vol spanning en humor zitten.
‘Oma is een tasje’ is precies zo’n boek!
Mohana van den Kroonenberg en Connie Snoek hebben dit fantastisch gedaan.

Oet is een lieve, jonge krokodil én ook heel dapper.
Opa past op hem, want papa en mama zijn op jacht. Krokodillen jagen voor voedsel.
‘Dat mag, want krokodillen lusten geen wortels. Daar krijgen ze buikpijn van.’

Maar Oet leert van opa dat mensen vanwege een heel andere reden jagen, namelijk voor geld.
Dan vertelt opa over oma. Hoe hij haar leerde kennen en over…hoe het met haar afliep: als tasje en schoenen.
Een pluspunt vind ik dat de hoofdstukken over het verleden zijn gedrukt in een andere kleur, zodat kinderen goed snappen dat het een herinnering is.

Als Oet dat verhaal hoort, wil hij gerechtigheid!
Opa vindt dat geen goed idee, maar tipt hem iets anders: een idee uit het boek ‘Alles wat je gedaan moet hebben voor je zes wordt’. Namelijk onder het bed liggen van een mensenkind.
Dát heeft Oet nog nooit gedaan! En het is minstens zo spannend (en grappig).
De regels van opa zijn duidelijk: alleen maar liggen. Niet bijten. ‘Ook niet heel, heel zachtjes?
‘Nee,’ lacht opa. ‘Ook niet heel zachtjes.’

Maar dan… ziet Oet iets waar hij héél boos van wordt.

Naast spanning en fantasie, zit er ook genoeg humor in het verhaal.
Ik heb hardop gelachen tijdens het lezen. Zoals bij opa’s liefdevolle omschrijving van oma:
‘Haar tanden stonden prachtig schots en scheef. Gewoon uit zichzelf. Zonder beugel.’

De illustraties van Connie Snoek zijn kleurrijk en speels. Er is veel op te zien, wat uitnodigt tot praten en ontdekken tijdens het lezen.

Aanrader voor beginnende lezers vanaf half groep 3. Ook heel leuk om het schooljaar mee te beginnen in groep 4. Bijvoorbeeld als samenleesboek.
Of voor thuis zomervakantieboek voor kinderen die daarna naar groep 4 gaan.

Leuke extra: er is ook een bijpassend lied
Maar pas op: dit lied blijft in je hoofd hangen .

Dank De Vier Windstreken voor dit leuke boek!

Instagram: @leesadvies

Instagram: