Ben je vergeten dat babygeitjes bestaan?

Leesadvies 18 november 2025
Deze poëziebundel (8+) van Pim Lammers laat je eraan herinneren dat de wereld óók zacht, mooi en troostrijk kan zijn.

‘Ik kruip naast je, we gaan samen lezen.
Avonturenboeken, sprookjes, gedichten,
er is zo veel moois geschreven,
zo veel moois te beleven,
gewoon vanuit je bed.’

En dat is precies wat deze dichtbundel doet: je heel veel moois laten beleven.
In een interview in Volkskrant Magazine zei Lammers: “Tegenover al die haat kan ik maar één ding stellen en dat is liefde.”
Deze gedichten zíjn die liefde. Ze laten je zien dat er , naast alles wat moeilijk en pijnlijk is in de wereld, ook babygeitjes bestaan. En vriendschap. En hoop.

Mijn favoriete gedicht is ‘Feestje’.
Een droom over een feest waar iedereen welkom is: rijk, arm, met of zonder geloof.
De dresscode? Wereldvrede.
De illustraties van Nadia Meezen maken het helemaal af: kleurrijk, divers en feestelijk.
Ook bij de andere gedichten. Vaak met kleine verrassingen, zoals de tekening van twee beste vriendinnen die doorloopt wanneer je de bladzijde omslaat.

Er zit ook fijne humor in de bundel. De gedichten Post (I) en Post (II) vond ik prachtig, grappig en ontroerend tegelijk. Eerst de eenzaamheid van iemand die smacht naar een post. ‘Gewoon iets met mijn naam erop’. Een paar gedichten later de komt er dan toch post!
Van wie? Dat moet je zelf maar ontdekken.

Pim Lammers raakt in deze bundel veel thema’s aan: vluchtelingen, angst, vriendschap, troost, twee vaders, dementie. Altijd zacht, altijd liefdevol. Dat maakt de gedichten herkenbaar, maar ook een veilige kennismaking met nieuwe situaties. Ze kunnen troosten, verbazen en laten lachen.

De gedichten en illustraties vullen elkaar prachtig aan. Het is een feestje om eruit (voor) te lezen.

Wat een heerlijke bundel.
Dank Uitgeverij Querido kinderboeken voor het opsturen van dit pareltje!

Instagram: Leesadvies

Meer recensies van Leesadvies