Overaltijd

Leesadvies Leesadvies
29 mrt 2026

‘Jullie weten het niet,’ zei hij terwijl hij zijn fiets omdraaide, ‘maar in dat huis is veel gebeurd. Heel veel.’
Hij stapte op. ‘Je zou daar meer rekening mee moeten houden.’
En weg was hij…

Alleen al de titel maakte me nieuwsgierig naar dit debuut van Gemma Broekhuis.
Het idee dat dromen misschien een andere werkelijkheid zijn, “Overaltijd”, is fascinerend en wordt in dit boek op een originele manier uitgewerkt.

Dit 10+ boek zit vol mysteries. Samen met Rik en zijn nieuwe vrienden Luc en Franka ontrafel je stukje bij beetje wat er aan de hand is. Tegelijkertijd blijven er steeds nieuwe vragen opduiken, waardoor je móét doorlezen. Die spanning houdt het verhaal sterk.

Wat ik vooral knap vind, is hoe alles uiteindelijk klopt. Kleine details die in eerste instantie onbelangrijk lijken, blijken later ineens van betekenis te zijn. Zoals die jongen in de kliniek die roept: ‘Wat doet hij hier? Ik zie je wel, jij daar!’ Een moment waar ik eerst overheen las, maar dat later een totaal andere lading krijgt. Heel sterk gedaan.

‘In Overaltijd mogen geen onmogelijkheden ontstaan. Anders zal Overaltijd voor altijd vergaan.’
Die waarschuwing dat alles moet kloppen, voel je door het hele boek heen, en juist daardoor blijft het verhaal geloofwaardig, ondanks alles wat er gebeurt.

Naast het mysterie is er ook ruimte voor verdieping. De vriendschap tussen Rik, Luc en Franka, hun thuissituaties en thema’s als vertrouwen en begrip geven het verhaal extra laag. Dat maakt het meer dan alleen spannend.

Alleen het einde voelde voor mij wat gehaast en niet álles leek helemaal afgerond. Tegelijkertijd zorgt dat er wél voor dat ik hoop op een vervolg!

Dank aan Pelckmans voor het recensie-exemplaar!

Instagram: @leesadvies

Meer recensies van Leesadvies