Wat een pareltje!

Leesadvies Leesadvies
13 mrt 2026

Alle dagen samen “‘Wie heeft er vandaag scheurbeurt?’ …Mol kan er maar net bij. Met kleine rukjes trekt hij de oude dag weg. ‘En?’ vraagt Mus als hij weer is komen zitten.”Elke dag zijn Vos, Mus en Mol benieuwd welke dag het morgen zal zijn op de kalender die ineens aan de stam van de Oude Eik hangt.Elke avond ontmoeten de vrienden elkaar daar om bessen te eten en te vertellen over hun dag.Elke bijzondere dag heeft een eigen verhaal in de bundel. Geluksdag en Trouwdag tot Studiedag, Ga-je-gang-dag en Open dag (met een heuse rondleiding 🤣).Dagen waarop iets te doen valt, waar je over kunt praten, waar je naar uit kunt kijken en van kunt genieten.Ik maak hier graag even gebruik van Complimentendag (al vraagt Vos zich af: ‘We gaan toch niet de hele dag aardig lopen doen tegen elkaar?’). Want wat mij betreft verdienen Annejan Mieras en Ruth Hengeveld een groot compliment.Dit boek is namelijk echt een pareltje van een voorleesbundel voor kinderen van 7 jaar en ouder. 😍De illustraties zijn prachtig en warm en de verhalen zijn lief en vol humor. En ik moet ook echt even het leeslint noemen! Zo’n detail dat het boek helemaal afmaakt. Ook de taal is een feestje. Zinnen als ‘Voor geluk heb je wat geluk nodig’ (Geluksdag) en ‘Een dag-dag. Dat klinkt vreemd.’ (Pluk-de-dag-dag, ‘Maar hoe krijg je een dag geplukt?’) laten zien hoe speels er met woorden wordt omgegaan door Annejan Mieras. En op Verjaardag zingen ze voor de Oude Eik zelfs ‘Er is een eeuwig’, omdat hij volgens hen ongeveer precies driehonderd jaar oud moet zijn.Ik ben echt van deze drie vrienden gaan houden. Elke dag is een nieuw verhaal en elke dag voelt als een klein (voor)leescadeautje.Mijn favoriete verhaal is Achterstevorendag.Want moeten ze dan beginnen met een dag bespreken die nog niet geweest is? Mol vertelt een achterstevorenverhaal dat begint met: “En ze leefden nog lang en gelukkig.”‘Een mooi verhaal met een happy begin,’ vindt Mus.‘Maar de spanning is er wel een beetje af,’ zegt Vos.‘Maar knap gedaan.’Wat een heerlijke voorleesbundel vol bijzondere dagen.Dank Uitgeverij Lemniscaat voor het opsturen van deze prachtige uitgave!

Meer recensies van Leesadvies