Mag je haaien aaien?

Leesadvies 20 september 2025
Deze vraag en zoveel andere grappige en verrassende vragen van kinderen vind je in dit toffe boek ‘Mag je haaien aaien?’ geschreven door Katrijn de Wit, illustraties van Inge Rylant en vormgeving door Laura Bergans.

Ik ben enthousiast over dit boek!
Het leuke vind ik namelijk dat kinderen eerst zelf aan het denken worden gezet met een vraag. Die staat steeds paginagroot in beeld met op de andere pagina een kleurrijke afbeeldingen.

Zoals de vraag ‘Hoe blijven slakken plakken?’ of ‘Waarom zijn flamingo’s roze?’
Op de volgende pagina volgt dan eerst een onzinantwoord met humor.
‘Van alle kleuren van de regenboog vinden flamingo’s roze het allermooist. Elke ochtend staan ze vroeg op om hun verenpak te schilderen met een fijn penseel.’
Op de rechterpagina begint het dan steeds met ‘Maar eigenlijk zit het zo…’ en volgt de echte, wetenschappelijke (maar zeer toegankelijk geschreven!) uitleg.

De grappige antwoorden nodigen kinderen uit om hun fantasie te gebruiken. De serieuze antwoorden prikkelen de nieuwsgierigheid.
Via de website kunnen kinderen ook nieuwe vragen insturen die worden gebruikt in volgende delen. Hoe tof is dat?

Die mix van humor, weetjes en vrolijke tekeningen maakt dit boek een feestje om te lezen.
Zelfs voor kinderen die lezen nog een beetje lastig of niet zo leuk vinden. De stukjes tekst zijn klein, makkelijk te lezen en ieder hoofdstuk is los van elkaar te lezen.

Perfect vanaf een jaar of 7 om zelf te lezen en voor te lezen vanaf een jaar of 5.

Dit is al de 4e druk en volledig herwerkt. En wist je dat er al vijf delen in deze Wijze Weetjes-serie zijn?

Dankjewel Pelckmans Uitgevers voor het opsturen van dit pareltje!

Instagram: @leesadvies

Meer recensies van Leesadvies

Madison is de perfecte vrouw, met het perfecte gezin en het perfecte leven waar iedereen van droomt. Alleen is het één grote leugen... Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.