Advertentie

In de jaren zestig groeit Sari op als het nakomertje in een vissersgezin. Ze wonen in een klein dorp aan de Zeeuwse kust. Sari werkt in het havenkantoor, eerst als hulpje later ‘vast’. En daarnaast helpt ze haar moeder in de huishouding. Haar zus Els is net getrouwd, en zij woont in een nieuwbouwwijk aan de rand van het dorp. Sari wordt conservatief opgevoed en zoekt de grenzen op van ‘wat mag’: zo koopt ze stiekem een bikini, een korte broek tot halverwege haar dij en neemt ze als ze voor haar moeder boodschappen moet doen, een omweg via het strand waar ze even heerlijk in zee zwemt.

Het dorp wordt steeds populairder, de camping trekt nieuwe mensen. Zo ook een aantal jongeren die een paar dagen aan zee vakantievieren. Onder deze jongeren is Pieter. Een jongen die aandacht heeft voor Sari die ze niet eerder heeft ervaren. Ze raakt helemaal hotel-de-botel: van zijn aandacht voor haar, zijn humor en zijn kijk op de wereld. “Ik wil alles” zegt Sari. Maar wat is dat eigenlijk?? De romance duurt zolang Pieter op de camping is. Een tijdje erna komt Sari erachter dat ze zwanger is. Wat een schande is dat.. Sari wordt weggestuurd om haar kind te krijgen, en er wordt een gezin voor het kind gevonden. Na de periode in het Brabantse tehuis lukt het ‘oppakken van de draad’ niet helemaal meer, en een confrontatie volgt. Sari vertrekt naar Amsterdam waar ze in een volkomen andere wereld terecht komt. Ze maakt vrienden en leert zichzelf echt kennen. Ze gaat zich realiseren wat “ik wil alles” voor haar betekent, en handelt daar uiteindelijk ook naar.

Barsten is het derde boek van de, van oorsprong Zeeuwse, auteur Marlies Allewijn. Het is een prachtig verhaal, waarin zware thema’s op een luchtige manier worden aangestipt, zoals ongewenste zwangerschap, vrouwenrechten en de woningnood in Amsterdam. De schrijfstijl is vlot en het boek leest gemakkelijk, maar is door de serieuze, pittige thema’s geen niemendalletje! Ik geef het boek 4 sterren.

Reacties op: Roman over een Zeeuws meisje, 'die wordt wie ze is'

23
Barsten - Marlies Allewijn
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners