Spannende verhalenbundel voor de bovenbouw

Leesadvies 15 februari 2023
Een spannende Fantasy verhalenbundel voor de bovenbouw. Ik heb direct een aantal leerlingen in mijn hoofd waarbij zo’n spannend verhaal lezen een mooie opstap zou kunnen zijn naar een heel boek lezen.

Er zijn veel boeken met losse verhalen voor de onderbouw, maar deze is geschikt voor de bovenbouw. De verhalen hebben namelijk echt spannende onderwerpen. Zoals het verhaal over een overleden vrouw die een game heeft ontworpen, maar daar nooit credits of geld voor heeft gekregen. Haar demente moeder en kinderen hebben het daardoor niet goed.
Via de computer ‘spookt’ ze en vertelt ze Tanja haar verhaal. Aan Tanja de opdracht om te zorgen dat het goed komt.

De verhalen zijn heel divers, maar bevatten allemaal een fantasie element gekoppeld aan iets uit het dagelijks leven, vroeger of de toekomst.
Dat maakt het niet heel onrealistisch en maakt dat je je goed kunt inleven.

Zo is er ook een verhaal dat zich afspeelt in de tijd dat de Afsluitdijk gemaakt werd. Je waant je echt in 1932. Je leest over Antje die haar moeder verloren is door de grote overstroming en de Afsluitdijk dicht wil vanwege de veiligheid.
Maar ook over Simon die met zijn vader vist en er tegen is omdat het zoute water zoet zou worden. Grote gevolgen voor de vissers dus.
Dit stukje geschiedenis wordt vermengd met Fantasy zodra er ook zeemeerminnen in de zee blijken te zwemmen en over de onverwachte hulp die er komt nog maar niet te spreken…

Er zijn ook verhalen die je juist na laten denken over de toekomst. Wat als niemand meer iets hoeft te leren omdat alles wordt ingevuld? Of wat als je jezelf tegen komt in de toekomst?
Kortom, voor ieder wat wils.

Extra leuk is dat ieder verhaal wordt ingeleid door de schrijvers Anaïd Haen en Django Mathijsen zelf. Ze vertellen hoe ze op het idee voor het verhaal zijn gekomen en het is introductie van het verhaal.
Mooi om kinderen zo mee te geven hoe verhalen tot stand komen.

Kortom, aanrader voor kinderen in bovenbouw! Ook tof in voor te lezen in de klas. Alle verhalen geven namelijk genoeg aanleiding om vervolgens over in gesprek te gaan.

Leontine le Blanc
Leesadvies