Advertentie

Wat heeft Annelies Kok een prachtig, boeiend boek geschreven! En wat een mooie, treffende foto op de omslag. ****/*****

…”Er dringt zich een beeld aan haar op: haar vader is net zevenblad. Het zal net zo onmogelijk zijn zich te ontdoen van zijn invloed als haar tuin te bevrijden van dit woekerspul”...

Met een bondige feitelijke stijl tekent Annelies Kok de levens van Christel en haar moeder Liesl. Ze beschrijft helder en duidelijk waarom ze doen wat ze doen en daaruit blijkt wat hun drijfveren zijn. Ook de autoritaire, egocentrische, machtsbeluste vader Hank komt aan bod. In liefde is hij onmachtig . Alleen met geld kan hij zijn liefde tonen.

De oorlog en de NSB spelen een belangrijke rol in het verhaal. De NSB is een vehikel dat de slechte eigenschappen van Hank vergroot en alle kansen geeft.Liesl en Christel verzetten zich tegen Hank en zijn denkbeelden. Christel is bang dat haar vader als NSB’er Joden heeft aangegeven en ergere dingen heeft gedaan in de oorlog. Haar moeder nuanceert dat op latere leeftijd: ‘Welnee. Daar was hij veel te laf voor. Hij had wel een hekel aan Joden, maar verder… Het ging hem om geld…Een brood- NSB’er, dat was hij… ‘. Ook haar halfbroer verzet zich tegen zijn Duitse vader. Hij neemt hem zijn rol bij de Wehrmacht kwalijk. Zoon en vader verwijderen zich definitief van elkaar. Het komt nooit meer goed.

Verborgen erfenissen is vooral een moeder-dochterroman ( ook vader- dochter. ) Het laat zien hoe gebeurtenissen de hoofdpersonen tekenen en in hun hele leven doorwerken. Het is ook het verhaal van sterke vrouwen. Vrouwen, die durven voor zichzelf te kiezen, hun eigen leven te leiden. Ondanks al hun tekortkomingen houdt Christel van haar ouders. In de laatste jaren van hun leven groeien ze naar elkaar toe en kunnen ze zaken uitspreken.

Een boek dat genoeg heeft om over na te denken en met elkaar te bespreken. Kortom een boek dat het verdient om te lezen.

Verborgen erfenissen is een op waarheid gebaseerd familieverhaal. Stukken uit brieven en delen van archiefstukken zijn opgenomen in het boek.

Reacties op: Indringend boek over de levens van Christel en haar moeder Liesl

1
Verborgen erfenissen - Annelies Kok
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners