Historische liefdesgeschiedenis op Beeckestijn

Liesbethdenh 11 september 2024
Ik herlas ‘Een Liefde in Kennemerland’ van (1936) Marie van Zeggelen (1870 - 1956). Ik lees graag historische romans. Deze speelt zich af in en rond Beeckestijn. Ik stel me dan voor waar dat grote feest met alle ‘bobo’s’ was, hoe het personeel de reigers wegjoeg, zodat ze niet op de mooie jurken van de dames poepten, ik wandel mee naar de menagerie. Zo’n historische roman is extra leuk, omdat ik de omgeving ken. Het taalgebruik is van voor de herziene spelling van 1954. Het woordgebruik is ook echt achttiende eeuw. Het zijn woorden die wij niet meer gebruiken. Zo heeft men het over ‘moesjes’ en ‘oppassen’ in de zin van opletten. De vorige keren dat ik het las, merkte ik dat niet. Nu was ik me er wel bewust van en las wat langzamer en aandachtiger.
De familie Boreel bezat in de 20e eeuw de landhuizen Beeckestijn, Waterland en Meervliet. Ze woonden op Waterland. ( Beeckestijn was verouderd en had nog weinig ‘moderne’ voorzieningen). De schrijfster Marie van Zeggelen deed archiefonderzoek op de zolder van Waterland. Ik vind het leuk om daar dan weer meer over te lezen in boeken over Waterland, Beeckesteijn, de historische vereniging en op internet.
Ik kom er nu achter dat Marie C. Van Zeggelen een trilogie over Boreel en nakomelingen heeft geschreven. * Een liefde in Kennemerland. * Een hofdame uit de achttiende eeuw. *Festijnen en perikelen.

Meer recensies van Liesbethdenh