Zowel hartverwarmend als hartverscheurend verhaal!

Hoewel ik het verhaal vroeger wel eens heb gelezen en de film ook meerdere keren heb bekeken, was ik grotendeels van de verhaallijnen vergeten. Toen het boek in een nieuw mooi jasje werd gestopt, besloot ik het aan mijn collectie toe te voegen.

De Groene Mijl speel zich af tijdens de welbekende "Grote Depressie" periode in het diepe zuiden van Amerika in de jaren 30. Er gebeurden destijds dingen die voor de tijd van toen heel gewoon waren, waarbij je tegenwoordig met open mond en verbazingwekkende ogen zit terug te lezen. Je kunt de hopeloosheid van de onschuldigen voelen als van diegene die getroffen of beïnvloed worden door de misdaad en het resultaat van het proces.

Dit is een verhaal waarbij het jouw emoties alle kanten opbrengt. Verdrietige, grappige en hartverwarmende momenten, maar ook enkele momenten van walging tegen bepaalde personages. King laat met dit boek zien dat hij al sindsdien een talent heeft voor het creëren van realistische personages. Elk personage had een karaktereigenschap of kwaliteit waarmee je het kan identificeren. Het zij persoonlijk of via persoonlijke ervaring met anderen. De auteur slaagt erin om je medegevoel te geven met enkele van de meest beruchte mensen op aarde. Tegelijkertijd brengt hij de ongemakkelijke realiteit naar voren dat er ook monsters onder ons 'normale' mensen zijn. De krachtige beschrijvingen en de meeslepende vertelstijl maken het onmogelijk om dit boek weg te leggen. Het is een van de verhalen die je bijblijft lang nadat je het boek hebt uitgelezen.

Er zit een vleugje bovennatuurlijke elementen in verwerkt, maar niet in horrorstijl om je te beangstigen. Dit is wel een andere soort boek wat wij van King gewend zijn, maar de grote leidraad is er wel in verweven: een diepe duik in menselijke relaties, verlossingsbogen, de welbekende strijd tussen goed en kwaad in een soort van magische wereld die zich net onder de onze verbergt.

De oorspronkelijke versie die ik destijds had gelezen bestond uit meerdere delen, waarbij er bij elke volgende deel een korte samenvatting van het vorige boek vooraf werd verteld. In deze editie zag ik dat eigenlijk ook weer terugkomen. Het is niet storend, maar het had ook weggelaten kunnen worden.

Ik raad je zeker aan om deze eens op te pakken, zelfs als je de film al hebt gezien. Het verhaal is zowel hartverwarmend als hartverscheurend.

Meer recensies van LifeChangerReader