De berenbroers: prentenboek over vooroordelen

Linda de Jong 22 september 2023
Een klein meisje woont in een groot huis in het bos. Te groot eigenlijk, voor een meisje alleen. Om haar eenzaamheid tegen te gaan, stelt haar vriend de vleermuis voor dat ze drie reizende beren in huis neemt. Hoewel de beren een beetje groot, sterk en erg aanwezig zijn, brengen ze ook veel vrolijkheid in het grote huis van het kleine meisje.

Het levert een bijzondere vriendschap op. De vrienden organiseren een feestje en nodigen alle buren uit om de drie beren te ontmoeten. Maar niemand komt. Het kleine meisje weet niet wat ze ervan moet denken. Is het wantrouwen, mogen de buren de gebroeders Zzli niet? Moet ze de beren uit haar huis zetten?

De beren broers is een mooi prentenboek over immigratie, angst voor anderen en het gewicht van de maatschappij. Ondanks de zwaarte van het onderwerp, zijn de illustraties lekker kleurig en vrolijk, waardoor het verhaal wel vragen oproept over onze relatie met anderen, maar nooit te somber wordt.

De schokkende houding van de buren heeft geen invloed op de eetlust en het goede humeur van de reizigers en de heldin, die uiteindelijk hun paradijs op aarde vinden, een plek waar het goed is om samen te leven en eventuele verschillen te verwelkomen.

Dat maakt dit prentenboek tot een belangrijk verhaal, om met het hele gezin te delen en te bespreken. Ook zeer geschikt voor de basisschool en naschoolse opvang

De Berenbroers | tekst Alex Cousseau | Illustraties Anne -Lise Boutin | Uitgever Gottmer
#vooroordelen #migratie #prentenboek

Meer recensies van Linda de Jong