Waarschuwing voor eigenwijze lezers

Linda de Jong Linda de Jong
15 mrt 2021

Ja, zo'n titel vraagt er natuurlijk om. Het is lastig om de verleiding te weerstaan.
Wat te doen met een boek dat niet gelezen wil worden? Openen natuurlijk!

Het engeltje op de hardcover, geeft al een waarschuwing- Laat dit boek nu maar met rust, het doodskopje, wat van het skelet de lucht in gegooid wordt, uit nog een flinke foei, maar ik laat me niet weerhouden. Ik wil dat boek zien en lezen.

Het boek dat niet gelezen wilde worden is een humoristisch en ondeugend prentenboek voor alle kinderen die de hulp van volwassenen nodig hebben om een boek te lezen. Aangezien dit rebelse boek absoluut niet gelezen wil worden, zal het er alles aan doen om het voorlezen te verknoeien. Zo laat het boek de letters verdwijnen, duiken er nieuwe woorden op, worden de letters gehusseld en probeert het boek de lezer hardop bloot te stellen aan allerlei kattenkwaad. Dat alles om het boek neer te leggen.

Maar wekt het de wil om te lezen? Ja, deels via omgekeerde psychologie, het verzetsmechanisme is alert bij kleintjes en rebelse ouders. Dit boek laat zien dat voorlezen zoveel meer kan zijn dan willekeurig tekst voor te lezen en plaatjes te bekijken. En waarom zou je als de presentatie, lezing en het gesprek over het boek ook een bijzondere ervaring kunnen zijn?

Nog een bijzonderheid aan dit boek is de grafische kleur en invulling van de klassieke afbeeldingen en illustraties van Alexis Holmqvist. Dat geeft een geweldig verrassingseffect als je het boek openslaat. De twee kleuren kaderen en vullen de tekst mooi aan en versterken het verhaal, zoals het hoort in een prentenboek.
Als volleerd voorlezer kan ik wel zeggen, dat dit een leuke en andere leeservaring is dan normaal en dat het misschien iets minder geschikt is voor de rechttoe rechtaan lezers onder ons, of ouders die kampen met tijdgebrek. Lees het dan VOORAL niet, of laat het aan een ander over. ;)

Ik kan me heel goed voorstellen dat dit een voorleesfavoriet wordt, en dat er op school keer op keer vraag naar is. Het is leuk voor zowel de volwassen lezer als voor het luisterende kind. Het is extreem interactief en vereist een 'theatrale modus'. Dit boek moet je niet alleen hardop voorlezen met stemmetjes en gebaren. Nee, dit boek haalt de innerlijke acteur naar boven! Dit boek wil simpel weg NIET gelezen worden, dus gebruikt het alle trucjes om weg te komen. Vanaf de eerste tot de laatste bladzijde wordt de lezer belemmerd om door te lezen.
Bij deze dus een heel grote waarschuwing, niet alleen van het boek, maar ook van deze recensent.

Je moet je afvragen of je dit boek sowieso in de avond wil voorlezen. Ik garandeer namelijk dat je kind er niet van in slaap gaat vallen, maar eerder actief wordt. Er staan prenten in, waar je als ouder op zijn minst pijn in je hoofd van krijgt, maar het kan ook resulteren in een epileptische aanval. En het zit vol actie. De titel is dan ook zeer goed gekozen. Het tempo en de stroom van eigenzinnigheid is meedogenloos

Dus lees het niet (in de avond)! Wil je dan toch eigenwijs zijn, dan raad ik aan om het te lezen als je wil dat je kind actief wordt. Overdag of zo … Zucht.

Het boek dat niet gelezen wil worden | David Sundin |illustratie Alexis Holmqvist | Uitgever Van Goor | De leukste kinderboeken.com

Meer recensies van Linda de Jong