Een geweldig (voor)leesfeest

Linda de Jong Linda de Jong
17 mrt 2021

Tess Rex,

Er zijn van die prentenboeken (dit is er typisch zo’n een) waar ik een lach op je gezicht garandeer. Als lezer zie je het aankomen, maar dat maakt het niet minder leuk.

Ed wil zijn zusje niet met zijn speelgoed laten spelen. Zijn speelgoed is namelijk niet voor meisjes. En zeker niet zijn dino's, die zijn toch zeker voor jongens?

‘Joe, ja hoor, prima. En een kus,’ zegt zijn zus, die lekker aan tafel zit te kleuren.
Maar Ed onderschat zijn grote zus. Had hij nou maar wat beter naar haar gekeken, want wie goed kijkt ziet haar ondeugende ogen al glanzen. Haar hersenen draaien op volle toeren.

Ineens duikt op het lege vel op tafel Tess op, zij is een T-Rex groot, sterk en krachtig, bontgekleurd en meisjesachtig. Maar onderschat haar niet! Ze is net zo groot, woest en fel als alle jongensdino ‘s. Ook meisjesdino ‘s kunnen stoer zijn.

Ed, kijkt op en haar vierkant uit. Hij gaat zijn zus deelgenoot maken van iets dat hij zelf al lang weet, maar waarvan wij toehoorders nog onwetend zijn. Hij gaat er even goed voor staan.

‘’Jij denkt echt dat wat jij zag, een bontgekleurde dino was? Kippig ben je, en een oen. Geloof me zus, T-Rex was groen.’’

Het gesteggel neemt al snel toe en neemt steeds grotere vormen aan. Op iedere bladzijde is het één groot (voor)leesfeest. De illustraties met heldere kleuren begeleiden het verhaal helemaal. Je ziet het bruisen en knetteren. De ronde tekst, met af en toe dikgedrukte woorden die net een tikkie groter zijn, bevestigen hoe de zinnen tot uiting komen. Heel leuk om ze extra aandacht te geven onder het voorlezen.

Dit is absoluut een fantastisch prentenboek. Alles is leuk! De manier waarop het rijmt, de samenwerking, de kleurrijke illustraties, de humor en de boodschap erachter. Heerlijk hoe grote zus verhaal haalt en het een verrassende draai geeft.

Een dikke aanrader !

Tess Rex | auteur Michelle Robinson | illustraties Deborah Allwright | Uitgever Fontaine Uitgevers

Meer recensies van Linda de Jong