"Ik haalde diep adem en keek door de bodem van het flesje. De wereld vervormde en kleurde groen, maar ik zag geen antwoord op mijn vragen."
Eindelijk is hij er: Drenkman - Deel 2 in de Rik Wolters serie!
Na een daverend eerste deel, 'Het meisje bij het venster' dat ondanks het onderwerp dat mij niet persé lag, een bijzonder groot succes was en 4 sterren kreeg, keek ik ontzettend uit naar deel 2. Toen ik dan ook een oproepje kreeg voor de blogtour, was ik razend enthousiast. De blogtour is inmiddels voorbij en daarom plaats ik vandaag, op de dag dat tevens mijn blog 10 jaar bestaat, de recensie van 'Drenkman'. Lees snel verder om te zien wat ik ervan vond!
In deel 2 blijven Rik en Sandra een grote rol spelen, echter is het onderwerp heel anders. Het gaat namelijk niet om een verdwenen schilderij en geschiedenis, maar over de grote Pharma, winst en experimenten met een medicijn voor Alzheimers, dat niet lijkt wat het is. Daarnaast volg je Rik en zijn eigen persoonlijke verhaal over zijn vermiste broer Joes en de dingen waar hij sinds de vermissing steeds tegenaan is blijven lopen, de muren die hij heeft opgebouwd om zichzelf te beschermen tegen pijn. Ook de relatie tussen Sandra en Rik komt weer naar boven drijven, en vooral het grote vraagstuk: Wat is datgene wat ze hebben nu eigenlijk?
Frank Peters heeft het wederom voor elkaar gekregen een geweldig verhaal neer te zetten. Met een hele eigen, bijzondere en pakkende schrijfstijl waan je je meteen weer in de wereld van Rik en Sandra, wat al begint bij de kaart van Rik zijn woonstekje. Het gaf me haast een nostalgisch gevoel, terwijl deel 1 nog niet zo heel lang geleden voorbij kwam. Het was voor mij heerlijk om weer even in de wereld van Rik Wolters te zijn, om even alle andere dingen opzij te zetten en gewoon in het boek te kunnen verdwalen. Ik deel 1 had ik hier meer moeite mee, maar nu ik wist wat ik kon verwachten, vloog ik met een sierlijke duik het verhaal in en liet me lekker onderdompelen. En ondanks het thriller-gehalte dat dit boek toch wel heeft, was het gewoon ontspannend om dit boek te lezen. Zo anders en toch zo... natuurlijk.
Het verhaal is redelijk hetzelfde opgebouwd als in het eerste deel. Perspectieven uit het verhaal vanuit het bedrijf, het slachtoffer/de slachtoffers en perspectieven vanuit Sandra en Rik. En elke verhaallijn is het waard om te volgen. De toegevoegde krantenartikelen maken dit helemaal af. De onderwerpen die voorbijkomen zijn onder andere, verslaving, trauma, zoektochten, bedrog, macht en winst. Peters weet deze onderwerpen allemaal een eigen plek te geven in het verhaal en weet ze toch ook samen te brengen tot één kloppend geheel.
Ik heb in de recensie de zin "Haast is een boom, spijt is de vrucht" gebruikt en in ook nu voelt deze zin zeer passend. Met heel veel rust en precisie bouwt Peters het verhaal op en houdt het met aanwijzingen interessant. Toch heb je geen idee waar het verhaal heen gaat en blijft het je verbazen. En zelfs als je denkt dat je al je antwoorden hebt, weet Frank Peters je aan het einde toch weer een zooitje vraagtekens toe te gooien.. Want wat is er met Rik? En wat gebeurt er in deel 3? En hoe lang moeten we daar nu nog op wachten dan?
Gezien het onderwerp dat mij ontzettend goed lag (+ het feit dat het heel dicht bij de realiteit ligt), de geweldige schrijfstijl, karakters en de fantastische opbouw, kan ik gewoon niet anders dan dit boek weer waarderen voor wat het is: een topper.
Ik weet dat er nog een nieuw deel gaat volgen en ik kan ook niet wachten om deze ook te mogen lezen. Ik mocht deze keer de recensie-estafette afsluiten en ik ben ontzettend blij dat ik hem af mag sluiten met een oordeel van 5 sterren!
Voor jullie nog een quote uit het verhaal (Waar er dus ook weer genoeg van in het boek staan): "Weet u.. Voor mij is paddenstoelenthee overbodig. Als ik naar het nieuws kijk, lijkt de wereld al op een hallucinatie. Elke nieuwe dag vormt op zichzelf al een surrealistisch kunstwerk voor iemand die meer toeschouwer is dan deelnemer."
~ Live Your Life Reading
~ Live Your Life Reading